Virgil Popescu (Foto: Calea Europeană)

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat că anul viitor vor fi extrase primele gaze din Marea Neagră, urmând ca din 2026 cantitatea să fie suplimentată, odată cu exploatarea perimetrului deținut de Romgaz și OMV Petrom. Mai mult, ministrul e de părere că astfel prețul gazului o să scadă treptat.

„Sunt convins că în prima parte a anului viitor primul gaz din Marea Neagră va fi scos. Vorbim de un miliard de metri cubi pe an, care vor intra din Marea Neagră în sistemul naţional de transport”, a anunţat ministrul, luni seară, la Digi24.

Producţia de gaze din Marea Neagră va fi de 10 miliarde de metri cubi pe an

Totodată, Popescu a mai spus că statul român are de gând să achiziționeze jumătate din perimetrul Neptun, deținută de Exxon. Aprobarea tranzacţiei a fost dată vineri de Adunarea Generală a acţionarilor Romgaz, urmând ca în perioada următoare să se semneze acest contract.

„Decizia de investiţii ne dorim să fie luată de ambii investitori, Romgaz şi OMV Petrom, în cursul anului viitor, în aşa fel încât în 2026 să avem primele gaze din Marea Neagră, din acel perimetru, intrate în sistemul naţional de transport”, a menţionat Virgil Popescu.

De asemenea, demnitarul e de părere că producția de gaze din Marea Neagră va fi de 10 miliarde de metri cubi pe an, aproape cât tot consumul actual.

„În momentul în care ai mai multe gaze în piață, evident că este o presiune pe preț, pentru că trebuie vândute, nu stai cu ele, și atunci scade prețul”, a arătat ministrul Energiei.

Mai mult, Popescu a mai declarat că țara noastră, împreună cu alte patru state membre ale Uniunii Europene a format o „minoritate de blocaj”. Prin aceasta, națiunile încearcă să obțină o modificare a reglementărilor europene prin care să poată fi făcute achiziții comune de gaze naturale.

Reamintim că cea mai mare parte a resurselor de gaze naturale ale României sunt situate în Transilvania, Muntenia și Marea Neagră. De asemenea, gazele naturale asigură aproximativ 40 % din consumul de energie al României.

Virgil Popescu, despre normele de aplicare a legii privind compensarea și compensarea la energie și gaze: „În câteva zile vor fi publicate”

Articolul precedentSperanța de viață a românilor, tot mai mică
Articolul următorDan Barna: „USR sesizează Comisia Europeană în legătură cu decizia absurdă a CSM de a-l elimina din sistem pe Cristi Danileţ”
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.