EA.MD

Conform unui document publicat de Comisia Europeană, speranța de viață în România a scăzut cu 1,4 ani în timpul pandemiei de coronavirus. De vină pentru mai mult de jumătate din cauza deceselor în rândul românilor este fumatul, consumul excesiv de alcool și activitatea fizică redusă. Conform Institutului Național de Statistică, doar 11,6% dintre românii de peste 15 ani fac săptămânal sport.

Țările cu cea mai ridicată speranță de viață sunt Norvegia (83,3 ani), Islanda (83,1 ani) și Irlanda (82,8 ani). Totodată, la polul opus se numără Lituania (75,1 ani) ), România (74,2 ani) și Bulgaria (73,6 ani). Media scăderii speranței de viață în Uniunea Europeană, în timpul pandemiei, este de 0,7 ani.

Sportul la români

Mai mult, conform documentului, țara noastră raportează un consum mai mare de alcool și diete mai nesănătoase decât mediile UE. „Acești factori de risc sunt mai răspândiți la bărbați decât la femei. Ratele supraponderale, obezității și fumatului în rândul adolescenților sunt ridicate și au crescut constant în ultimele două decenii”, scrie în document.

 De asemenea, un procent redus din populație face mișcare zilnic. Astfel, cele mai multe persoane care realizează activități fizice sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 5-14 ani (50,2%) și tinerii de 15-24 ani (20,5%).

Ponderea persoanelor care fac sport în timpul liber scade semnificativ la grupa de vârstă 25-34 ani (11%). În rândul persoanelor de 75 de ani, doar 0,3% fac mișcare în timpul liber.

Regimul alimentar și problemele de sănătate

Din totalul românilor de 15 ani și peste, doar 8,4% urmează un regim alimentar adecvat. Mai mult, 24,5% au apelat la un regim alimentar legat de consumul de calorii. De asemenea, 71% urmează unul legat de consumul redus de sare. Persoanele care trăiesc la oraș consumă zilnic fructe în proporție de 32,1%, iar cei de la sat doar 20,1% din populație.

Reamintim că în unele țări din Europa, încă din 2014, speranța de viață depășete 80 de ani datorită medicinei, tratamentelor și tehnologiei medicale moderne. Astfel, bărbații trăiesc 78 de ani, iar femeile peste 83 de ani.

Conform Eurostat, ponderea populației cu vârstă peste 65 de ani va crește la 30% până în 2060.

Ministrul Muncii: „Este necesar să ne ocupăm inițial de speranța de viață din România”

Articolul precedentMinistrul Muncii: „În luna ianuarie nu va exista pensionar cu un venit mai mic de 2.200 de lei”
Articolul următorVirgil Popescu: „Sunt convins că în prima parte a anului viitor primul gaz din Marea Neagră va fi scos”
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.