Sursă foto: Facebook/MApN
Sursă foto: Facebook/MApN

Astăzi, 14 noiembrie, România celebrează Ziua Dobrogei.

Această sărbătoare publică a fost instituită cu rolul de a comemora încorporarea regiunii Dobrogea de Nord în România.

Evenimentul a avut loc la data de 14 noiembrie 1878.

Ministerul Apărării Naționale, cu ocazia zilei de 14 noiembrie: ”La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dobrogeni!”

După încheierea Războiului de Independență, România a obținut, la Congresul Internațional de la Berlin, la data de 14 noiembrie 1878, recunoașterea independenței de stat și alipirea Dobrogei.

”Proclamația către dobrogeni” a Principelui României, Carol I de Hohenzollern, a consfințit preluarea de către România a administrației Dobrogei. 

Propunerea a fost adoptată la 19 noiembrie 2013 de Senatul României și la 9 septembrie 2015 de Camera Deputaților. Într-un final, Legea 230/2015 privind stabilirea sărbătorii a fost publicată de ”Monitorul Oficial”, la 7 octombrie 2015.

Unul dintre cele mai importante aspecte este faptul că, prin cei 245 de kilometri de litoral dobrogean la Marea Neagră, țara noastră a recăpătat deschiderea la Oceanul Planetar, iar pentru Marina Militară Română acest lucru a însemnat începutul dezvoltării segmentului maritim, prin parcurgerea a numeroase programe de dotare și de modernizare, adaptate la noile cerințe de apărare a litoralului maritim și a gurilor Dunării”, se arată în comunicatul publicat de Ministerul Apărării Naționale din România.

Ziua Dobrogei este sărbătorită inclusiv de localnicii bulgari și lipoveni

Ziua este sărbătorită de autoritățile locale și de populația diferitelor orașe și sate dobrogeene, cum ar fi Constanța, Tulcea, Mangalia, Medgidia, Mamaia, Cernavodă, Năvodari și Sulina.

Articolul precedentPrefectul Capitalei a sesizat instanța de judecată în cazul primarului Sectorului 1
Articolul următorFondatorul Amazon a donat 100 de milioane de dolari pentru cauze caritabile
Jurnalist full-time / Pesimist part-time