Astăzi, mai multe oficialități au participat la redeschiderea unui spital din județul Brașov, printre aceștia fiind inclusiv premierul desemnat, Dacian Cioloș.
Totodată și lider al USR PLUS, Cioloș ar trebui să fie preocupat să își strângă o majoritate pentru formarea unui nou guvern, însă momentan a lăsat totul la o parte pentru câteva ore și a vizitat localitatea brașoveană Victoria, acolo unde a fost redeschis Spitalul orășenesc.
Alături de acesta, la evenimentul de tăiere a panglicii a participat și ex-ministrul Sănătății Ioana Mihăilă, în condițiile în care cei doi fac parte din același partid cu primarul din Victoria. Însă primarul Camelia Bertea a punctat – dincolo de orice declarații – că guvernul nu a alocat niciun ban pentru a redeschide unitatea sanitară.
Într-adevăr, în vara acestui an a fost publicată o Hotărâre de Guvern pentru redeschiderea spitalului, însă acesta se pare că a fost tot efortul pentru unitatea care fusese închisă în urmă cu 10 ani. La acel moment, toți s-au îngrămădit să semneze actul publicat în Monitorul Oficial, de la premierul Florin Cîțu, viceprim-miniștrii Kelemen Hunor și Dan Barna, pentru Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației – Marin Țole secretar de stat, și chiar Ioana Mihăilă, în calitate de ministru al Sănătății.
De altfel, chiar Cioloș a subliniat că meritul pentru redeschiderea spitalului din Victoria aparține primarului din acest oraș, care a reușit să obțină sponsorizări, pe lângă banii pe care și i-a permis să îi aloce prin Consiliul Local.
„Redeschiderea spitalului este posibilă datorită eforturilor primarului USR Camelia Bertea, care a reușit să adune 90.000 de euro din donații făcute de localnici și de românii din diaspora și să mobilizeze comunitatea locală în diferite proiecte de voluntariat. Spitalul își va desfășura activitatea în subordinea Consiliului Local, Primăria și Consiliul Local alocând 152.000 euro pentru investiții și funcționare.
Aproximativ 20.000 de oameni din Victoria și din zonele limitrofe vor avea acum un spital unde să se trateze, cel mai apropiat spital fiind în prezent la mai bine de 30 de kilometri distanță”, a anunțat Cioloș pe Facebook.
Potrivit informațiilor oficiale, spitalul orășenesc Victoria a luat ființă în 1974, în urma unui ordin al Ministerului Sănătății, iar în 1980 a fost dată în folosință o clădire nouă pentru serviciile medicale de care beneficiau locuitorii din zonă, clădire cu demisol, parter și 4 etaje. Aceasta în condițiile în care orașul Victoria se află între Sibiu și Brașov, două municipii reședință de județ, iar cea mai apropiată unitate sanitară cu paturi este în Făgăraș, la aproximativ 35 de kilometri, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu – la o distanță de aproximativ 55 km sau Spitalul Cronic de Boli Profesionale din Avrig, la 35 km.
Capacitatea în anii 80 era de 200 de paturi, ceea ce vrea să se continue. Din 2006 în acest spital îngrijirile medicale s-au axat mai mult pe tratarea cazurilor cronice, astfel că denumirea a fost de de Spitalul de Boli Cronice Victoria. În 2011 spitalul a fost însă desființat prin Hotărâre de Guvern, iar în clădire a funcționat o unitate medicală publică-privată, în baza unui contract de asociere între CL Victoria și o societate din Sibiu, care a încetat pe 30 mai anul acesta.