Preşedintele Klaus Iohannis va primi, astăzi (ora 12,00) la Cotroceni, vizita unei delegaţii a grupului italian de energie şi utilităţi Enel, condusă de directorul general al acesteia, Francesco Starace, potrivit Administrației Prezidențiale.
În prealabil, reprezentanţii Enel vor avea o întâlnire de lucru şi cu premierul Florin Cîţu, la Palatul Victoria, de la ora 10,45.
Vizita în România a conducerii ENEL are loc într-o perioadă în care prețul la energia electrică și a gazelor naturale a crescut alarmant, fapt ce se va vedea în tarifele pe care consumatorii finali, casnici și non-casnici, le vor avea în facturile din iarnă. Enel controlează pe plan local doi furnizori majori de electricitate şi gaze naturale, trei operatori de distribuţie a energiei electrice, un dezvoltator şi operator de centrale de producţie de energie regenerabilă, precum şi compania de servicii de mobilitate electrică şi servicii energetice avansate Enel X România, transmite RADOR, citat de Realitatea Plus.
De altfel, autoritățile române cauză soluții pentru ca impactul facturilor asupra populației să nu fie unul extrem de mare. Astfel, săptămâna trecută a fost adoptată legea consumatorului vulnerabil, însă atât premierul Cîțu, cât și ministrul Energiei, precum și ministrul Muncii au afirmat că această lege nu este de ajuns în contextul actual. Motiv pentru care, la Ministerul Energiei se află, în lucru, un proiect de ordonanță de urgență, ce prevede sprijinirea a aproximativ 10 milioane de persoane, prin compensarea facturilor pe perioada acestei ierni. Legea consumatorului vulnerabil va intra în vigoare de la 1 noiembrie 2021 și se va aplica până pe 31 martie 2022, în timp ce proiectul de la Energie face referire doar pentru această iarnă.
Printre soluțiile de depășire a crizei generate de creșterea prețului la energie, Asociația Furnizorilor de Energie au venit cu propunerea de reducere sau anulare a TVA-ului pentru această perioadă ori chiar anlarea accizelor, însă premierul Cîțu a respins această idee, considerând că o astfel de măsură este dificilă prin implicațiile sale ulterioare, fiind mai potrivită cea de compensare a facturilor.
„Nu vreau să umblu la sistemul fiscal pentru că apoi e dificil de revenit asupra lui şi implicaţiile sunt total diferite. Dar vom susţine în această iarnă consumatorii, consumatorul vulnerabil şi mare parte a populaţiei să treacă peste această iarnă şi să nu aibă un impact creşterea preţurilor. Vom compensa o parte din factură. Multe din aceste companii au avut profituri mai mari decât se aşteptau aşa că sunt sigur că există resurse pentru a susţine”, a explicat Florin Cîţu, la finalul lui august.
Consumurile estimate la energie fac gaură în bugetul românilor