Sursa foto: Pixabay

Reprezentanții Facultății de Medicină Veterinară a Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) au anunțat deschiderea primului centru de transfuzii și prima bancă de sânge pentru animalele de companie, scrie ziarulevenimentul.ro

Coordonatorul Compartimentului de Urgențe, Mihai Musteață, a declarat că în cadrul centrului de transfuzii și a băncii de sânge se vor testa grupele de sânge atât la câini, cât și la pisici. Mai mult, se vor putea face teste de compatibilitate între donatori-receptori.

(…) Putem să oferim pacienților noștri și a colegilor din practica privată sângele necesar urgențelor medicale”, a declarat Mihai Musteață.

Medicii veterinari fac apel la proprietarii de animale de companie

Paula Pașca, medic veterinar în cadrul Spitalului de Urgență a FMV, a declarat că din categoria de donatori fac parte câinii ce au vârsta cuprinsă între 1-8 ani, o greutate mai mare de 20 de kilograme, sunt vaccinați și deparazitați la zi, iar femelele nu sunt gestante.

Medicul veterinar a mai precizat că prin determinarea grupei de sânge a animalului înainte de transfuzii se limitează reacțiile transfuzionale.

Medicii veterinari au precizat că donarea de sânge la animalele de companie este ușoară, efectuată în condiții minime de stres. Aceasta nu afectează într-un mod negativ viața animalului de companie, din contră, poate salva viața.

În cazul câinilor, în ziua donării nu va fi supus efortului în exces și se vor evita zgărzile, se va administra apă la discreție pentru ca animalul să fie hidratat. Recoltarea de sânge se realizează în 8-12 minute în urma căruia se recoltează aproximativ 450 ml de sânge.Câinii pot dona sânge odată la trei luni.

Citește și articolul: 108 animale fără stăpân au fost sterilizate gratuit, în doar o singură zi

Articolul precedentLucrări fără sfârșit la rețeaua de termoficare din Capitală
Articolul următorPrimarul Chirica, inculpat într-un nou dosar: cum se construiesc blocurile în Iași, dacă ai relații
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.