Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu/Captură video Digi 24
Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu/Captură video Digi 24

Aflat la Digi24, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a făcut o serie de declarații referitoare la bugetul României, dar și la împrumuturile masive și datoria publică.

Economistul a vorbit despre faptul că multe state ”trăiesc pe datorie”, iar aceste deficite trebuie, cât de curând, corectate.

Președintele Consiliului Fiscal: ”Statul trebuie să fie chibzuit atunci când stabilește cum sunt cheltuiți acești bani împrumutați”

Trebuie să faci investiții. Investițiile nu se fac doar cu resurse europene. Aici trebuie să fii chibzuit ca stat, nu trebuie să te întinzi mai mult decât poți”, a declarat Daniel Dăianu.

Noi nu mai avem cotă unică în România, dezbaterea cotă unică versus cotă progresivă este foarte înșelătoare și s-a intrat într-un fel de schizofrenie pentru că nu exprimă realitatea această dezbatere. Noi nu mai avem cotă unică, noi am ajuns la un sistem de impozitare regresiv. Am ajuns în situația în care sunt persoane care câștigă foarte mult. Acestea au diverse surse de venituri, dar plătesc mult mai puțin proporțional vorbind comparativ cu alte persoane”, a adăugat Dăianu.

Sistemul fiscal din România nu este transparent și nici nu promovează echitatea

Mai mult, președintele Consiliului Fiscal a ținut să precizeze că, pentru unii, regimul fiscal din România permite, adesea, și operațiuni ilegale, nu doar legale.

În plus, permite câștigurilor foarte mari să fie însoțite de impozite foarte mici, ceea ce este incorect. 

Este un sistem extraordinar de anapoda și care exprimă puterea unor grupuri statornicite, sistemul fiscal a devenit un șvaițăr. El nu este transparent, nu promovează echitatea. Nu în sens socialist, ci cât plătim fiecare în raport cu veniturile pe care le are”, a arătat Daniel Dăianu.

Daniel Dăianu: ”Bugetul nu este sac fără fund”

În ceea ce privește investițiile din agricultură sau construcții, Dăianu a precizat că, în general, aceste facilități trebuie să fie făcute pe perioade limitate și ele să urmărească sprijinirea domeniilor care sunt puternic afectate.

Pentru că bugetul nu este sac fără fund și nu pot toate domeniile să fie sprijinite”, a conclus acesta.

Articolul precedentVasile Dîncu, despre Armata Română: ”N-are rost să aşteptaţi ca schimbările să vină de sus”
Articolul următorFederația SANITAS organizează un protest în Capitală. Sunt așteptați mii de participanți
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time