Sursa: Google

Rețineri astăzi într-un dosar instrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, după ce ieri au fost efectuate percheziții domiciliare în 20 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Dâmbovița și Giurgiu.

Vizat de anchetă este chiar directorul Direcției Regionale Vamale București, acesta fiind inculpat alături de funcționari în cadrul Autorității Vamale Române și din cadrul Direcției Regionale Vamale București.

Potrivit DNA, Paul Petrof, director al Direcției Regionale Vamale București, este cercetat pentru favorizarea făptuitorului, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și luare de mită, iar trei funcționari – Alexandru Cernat, Nicolae Ștefan Teianu și Marian Vladimir Vulcan, din cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București, sunt acuzați de comiterea unor infracțiuni de luare de mită în formă continuată.

Totodată, un șef birou în cadrul Autorității Vamale Române, Răzvan Cosmin Stamatescu, este cercetat pentru favorizarea făptuitorului, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și trafic de influență, în formă continuată, iar ultimul inculpat reținut este acuzat de complicitate la luare de mită.

În dosar mai sunt și alți doi inculpați, plasați sub control judiciar – Marius Marin și Demetrius Gheorghe, funcționari în cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București, pentru luare de mită, în formă continuată.

În cursul anului 2023, în contextul efectuării unor controale, funcționarii vamali Cernat Alexandru, Marin Marius, Teianu Nicolae-Ștefan, Vulcan Marian-Vladimir și Gheorghe Demetrius ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care-și desfășurau activitatea în mai multe centre comerciale situate pe raza municipiului București și a județului Ilfov foloase necuvenite constând în sumele totale de 60.600 lei, 11.500 USD, 600 euro, 408 perechi (51 baxuri) de ghete sport și 1.000 parfumuri contrafăcute.

Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de cei cinci inculpați în scopul omisiunii întocmirii unei sesizări penale cu privire la problemele constatate și implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri.

În cursul zilei de 10 ianuarie 2024, în scopul îngreunării cercetărilor ce se desfășurau într-un dosar penal, inculpații Petrof Paul și Stamatescu Răzvan-Cosmin i-ar fi prezentat unui om de afaceri conținutul unei ordonanțe emise de ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R.- Direcția de Investigare a Criminalității Economice, prin care erau solicitate diverse înscrisuri în legătură cu unele societăți controlate de persoana respectivă.

În perioada 2021-2023, inculpatul Stamatescu Răzvan-Cosmin ar fi acceptat de la un alt om de afaceri promisiunea remiterii unei sume de 10.000 de USD și ar fi primit mai multe foloase necuvenite pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor polițiști de frontieră și că-i va determina pe aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu în legătură cu realizarea unor controale asupra unor transporturi de mărfuri contrafăcute, de care era interesată persoana respectivă.

În aceeași perioadă, inculpatul Petrof Paul ar fi pretins de la un om de afaceri plata unui avans în sumă de 50.000 euro pentru achiziția unui apartament și alte foloase necuvenite, în schimbul „ajutorului” oferit acestuia din urmă în legătură cu obținerea unor autorizații.”, a precizat DNA.

Articolul precedentBudăi: „Am stabilizat prețurile și s-a oprit specula”
Articolul următorPrimarul Piedone, dezamăgit după o vizită de lucru în sector: „Gunoaie, lucru de mântuială și șmecherie golănească”