În perioada 11-16 octombrie, în stațiunea Montreux din Elveția, se desfășoară lucrările Congresului Internațional de Salvare Alpină CISA IKAR.
Este vorba despre o acțiune deosebit de importantă, unde aproximativ 100 de membri ai acestui for mondial (instituții, asociații naționale de salvare montană, organizații profesionale sau institute de cercetare în domeniul salvării montane) din peste 40 de țări, de pe toate continentele, vor discuta despre ultimele studii și cercetări în domeniul salvării montane.
Participanții au ocazia să analizeze, în sala de conferință sau practic, în teren, echipamentele și tehnicile de salvare propuse pentru a fi implementate de către echipele de salvare montană, având posibilitatea să le aprobe sau respingă prin votul din plen
”După aprobare, echipamentele și tehnicile de salvare primesc certificarea oficială a forului, fiind transmise către fiecare țară ca recomandare pentru a fi introduse în programa de pregătire, în dotare și, în final, în acțiunile de salvare.
Congresul reprezintă o oportunitate deosebită pentru salvatorii montani din întreaga lume pentru a realiza schimb de informații și experiență, realizându-se astfel un sistem cât mai performant de salvare montană, care, pe lângă reușita intervenției, să ofere siguranță maximă atât pentru victimă, cât și pentru salvator”, se arată în comunicatul publicat de Salvamont România.
Lucrările din cadrul Congresului Internațional de Salvare Alpină se desfășoară pe cinci comisii principale: tehnica terestră, avalanșe, aero și medicală, delegația României având membri în toate aceste comisii
Delegația Salvamont România la acest eveniment profesional de mare prestigiu va fi alcătuită din reprezentanți ai serviciilor Salvamont din Argeș, Covasna, Gorj, Hunedoara, Mureș, Maramureș, Mehedinți, Neamț și Prahova, alături de Ciprian Zamfirescu, delegatul partenerului de tehnologie al Salvamont.
Potrivit comunicatului, congresul este o oportunitate pentru salvamontiștii români de a face schimb de experiență cu alți salvatori montani, cu alte asociații naționale de salvare montană și pe pârtii de schi sau institute de cercetare în acest domeniu.
România este apreciată de către organizații similare Salvamont din alte țări pentru cadrul legislativ foarte bun și cuprinzător în ceea ce privește desfășurarea activității de salvare montană
Salvamont România este singura structura de salvare din țara noastră membră cu drepturi depline în cele trei mari organizații de salvare: Comitetul Internațional de Salvare montană CISA IKAR, F.I.P.S. – Federația Internațională a Patrulelor de Schi și IEDO – Organizația internațională a salvatorilor cu drone.
”Astfel, salvamontiștii români se bucură de o reputație foarte bună în rândul țărilor cu servicii de salvare montană și reușesc să mențină întotdeauna aceasta activitate „la înălțime”. Delegația noastră va fi prezentă la aceste lucrări in echipamentul oficial asigurat de către partenerul pentru echipament al Salvamont, HERVIS Romania”, au transmis membrii Salvamont.