Compania are peste 1.600 de procese înregistrate la instanțele din Constanța
Cei șapte membri ai Consiliului de Administrație ai companiei Oil Terminal pot dormi liniștiți. Chiar dacă iau decizii greșite în ceea ce privește administrarea societății, beneficiază de o asigurare grasă. Luni, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat în unanimitate
a anunat compania. Potrivit legii, asigurarea de răspundere profesională este benefică pentru administrator, întrucât, dacă acesta va fi obligat la plata în urma unor erori decizionale, suma reprezentând despăgubirea vă fi virată societații, în limita poliței, de câtre asigurator, ferindu-l astfel pe manager de consecințele răspunderii integrale. Mai pe scurt, dacă administratorii iau decizii gresite care afectează compania, nu au nicio grijă în privința răspunderii. Asigurarea vine în contextul în care Oil Terminal s-a transformat în câmp de luptă între acționari. Practic compania a fost dată în judecată de proprii acționari, angajați, salariați și parteneri.
Record de cauze la tribunal
Potrivit portalului instanțelor de judecață, pe rolul Tribunalului Constanța figurează nu mai puțin de 850 de dosare, la Judecătoria Constanța găsim “doar” 602 cauze iar pe ultimul loc se află Curtea de Apel Constanța, cu 402 dosare. Unele din spețe sunt vechi și au fost demult închise, alte dosare au primit mai multe indicative când au trecut de la instanța inferioară la una superioară, deci sunt aceleași, dar cu altă denumire, dar chiar și așa 1.654 de dosare înseamnă mult. Așa că cel puțin administratorii s- au pus la adăpost de orice posibilă despăgubire pe care ar fi trebuit să o acorde în caz că nu adoptă decizii bune.
Credit de 7,1 milioane euro
În altă ordine de idei, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor a aprobat în aceeași zi cu votarea poliței de asigurare pentru CA, “contractarea unui credit bancar în valoare de 35.464.066,20 lei reprezentând facilitate de emitere Scrisoare de garanție bancară pentru Autorizație de antrepozit fiscal de depozitare constituită în favoarea Ministerului Finanțelor Publice (MFP) – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) – ANAF, pentru o durată egală cu perioada de valabilitate a autorizației”. Garanția este obligatorie în cazul autorizației pentru depozitarea și transferul produselor petroliere care fac obiectul de activitate al companiei.
Și dacă tot vorbim de bani, pentru acest an acționarii companiei au aprobat distribuirea către acționari a 50% din profitul înregistrat în 2019, adică 1,13 milioane lei, respectiv un dividend brut de 0,00195233 lei pe acţiune. Oil Terminal a raportat un profit net pe 2019 în valoare de 2,6 mil. Lei.