Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc trebuie să stabilească dacă directorul Penitenciarului din Miercurea Ciuc, județul Harghita, a comis o faptă penală atunci când și-a pus semnătura în 2018 pe un document pe care apărea inclusiv numele fratelui său, angajat al respectivei unități de detenție. Prin acel document, directorul Zoltan Miklos dispunea ca mai mulți funcționari să primească salarii majorate. Potrivit declarației de avere completată în 2019 de agentul operativ – fratele directorului, acesta a încasat pe tot anul 2018 suma de 30.659 lei. „Agenția Națională de Integritate a sesizat, cu privire la posibila încălcare de către MIKLOS ZOLTAN, Director al Penitenciarului Miercurea Ciuc, a dispozițiilor art. 301 din Codul Penal. În calitate de director al penitenciarului a aprobat, la data de 06 noiembrie 2018, Decizia prin care începând cu data de 01 iulie 2018 nouă funcționari publici cu statut special din cadrul penitenciarului (printre care și fratele persoanei evaluate), beneficiază de majorarea de 50% pentru lucrări de excepție și misiuni speciale, pe o perioadă de 3 luni, precum și Tabelul Nominal, anexat Deciziei. Având în vedere cele de mai sus, rezultă indicii privind săvârșirea infracțiunii de „conflict de interese penal”, respectiv „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, prevăzute de art. 301, alin. (1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal”, se arată într-un comunicat.

Pe lângă acest caz, ANI a mai făcut publice și alte două încălcări ale legii incompatibilităților, însă doar pe cale administrativă. Este vorba despre un actual secretar general adjunct din Ministerul Transporturilor și a unui fost membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune.

MAGDALENA NICULESCU, actualmente Secretar General Adjunct în cadrul Ministerului Transporturilor și fost funcționar public de conducere în cadrul Ministerului Economiei – CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV. În calitate de director al Direcției Juridice și Relații Internaționale din cadrul Ministerului Economiei, a avizat în anul 2018, trei Ordine ale Ministrului Economiei, prin care a fost nominalizată, în vederea alegerii ca administrator provizoriu al unei societăți de către Adunarea Generală a Acționarilor, respectiv a prelungirii duratei mandatului de administrator provizoriu al societății, pecum și în vederea alegerii de către Adunarea Generală a Acționarilor în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al societății. În calitate de președinte al Consiliului de Administrație al societății, persoana evaluată a încasat venituri totale în cuantum de 22.088 lei.

LAZEA DORIN DAN, fost Membru titular în Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune – INCOMPATIBILITATE
În perioadele 28 martie – 03 septembrie 2018, 13 septembrie 2018 – 04 februarie 2019 și 06 februarie – 01 iulie 2019 a deținut și exercitat simultan cu calitatea de membru titular în Consiliul de Administrație al SRTv și funcția de consilier (personal contractual) în cadrul unui grup parlamentar al unui partid politic
”, se mai arată în comunicat.

Articolul precedentOgâgău, prins din urmă de păcate
Articolul următorAdministratorii Oil Terminal, asigurați cu un milion de euro