Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD a dezvăluit, la Digi 24, parte din strategia social democraților cu privire la moțiunile de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, mai mult, că satisfacția PSD este mai mare atunci când va da jos chiar președintele PNL.
„În politică totul e strategie dacă suntem oameni raționali. Cîțu e pentru noi în acest moment un foarte bun agent electoral. De ce să ne băgăm noi în această bătălie? Cîțu oricum e terminat. Fie că ajunge președinte în 25 septembrie și-l vom da jos după aceea, pentru noi e mai interesant și efectul politic e mai mare să dai jos președintele PNL. Există calcule strategice și corecte din perspectiva partidului nostru să nu ne introducem în această bătălie. Ei ne oferă mereu ocazii de genul acesta. Acum cu trimiterea unei contestații la CCR noi vom aștepta această decizie a Curții”, a declarat Vasile Dîncu, la Digi24.
Moțiuni de cenzură, în așteptare
În acest moment este deja depusă o moțiune de cenzură, depusă de parlamentarii de la USR PLUS și AUR, dar care a fost contestată de Florin Cîțu, la CCR. Totodată, și social democrații au propria moțiune de cenzură, însă nu o vor depune decât atunci când vor avea și numărul de semnături va fi același cu cel necesar pentru ca moțiunea să treacă, respectiv 234 de voturi. Pentru depunerea unei moțiuni de cenzură este nevoie de o pătrime din numărul total de parlamentari, lucru pe care PSD îl are deja, având 157 de senatori și deputați.
În cazul în care moțiunea de cenzură este respinsă (are nevoie de 234 de voturi pentru a trece), senatorii și deputații care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114 din Constituţia României.
Barna, din ce în ce mai convins că moțiunea de cenzură va fi un eșec