Acțiune de amploare astăzi în județul Vâlcea, unde procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism și ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat 16 percheziții domiciliare într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc. Procurorii bănuiesc că în afacere erau implicate peste 10 persoane – cel mai tânăr membru fiind în vârstă de 17 ani, iar gruparea era condusă de doi lideri.

Începând cu luna mai 2019, pe raza județului Vâlcea a fost constituit un grup infracțional organizat format din 14 suspecți, cu vârste cuprinse între 17 și 52 de ani, care a avut ca scop înființarea a cel puţin 5 culturi de cannabis, în vederea obţinerii unor cantităţi importante de droguri de risc, pe care intenționau să le comercializeze către terțe persoane.

În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a reținut faptul că cei doi liderii ai grupului infracțional au racolat prin intermediari un număr de 4 suspecți care pentru a obține un câștig financiar rapid, au acceptat ca începând cu luna iunie 2019 să înfiinţeze culturi de cannabis, constând în 150-200 plante, la imobilele deținute de către acestia pe raza județului Vâlcea. Aceste imobile erau situate în zone izolate şi greu accesibile, pentru a evita depistarea activităţii ilicite desfăşurate.

Creşterea şi îngrijirea plantelor a fost realizată de către membrii grupării, sub supravegherea celor doi lideri, care ulterior au procedat la punerea în vânzare a cantităţilor de cannabis pe piața ilicită din municipiul Râmnicu Vâlcea și a altor localități.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare, au fost identificate 5 culturi outdoor de canabis, constituite cu peste 668 de plante în diferite stadii de dezvoltare, 1,5 kilograme cannabis, 20 de comprimate ecstasy, 2 țigarete confecționate artizanal, 7 grindere, recipiente cu urme de fragmente vegetale, 39 de telefoane mobile și 18 cartele S.I.M., 5 laptop-uri, 3 stick-uri de memorie, 2 carduri S.D., suma de 400 de euro și 4.480 de lei, autoturisme și alte bunuri ce urmează a fi indisponibilizate.

Cantitatea de cannabis rezultată de pe culturile astfel depistate este de cel puțin 60 kilograme și urma să fie comercializată de către liderii grupării la o valoare de piaţă de minim 500.000 euro. La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea urmează a fi aduse, în vederea audierii, 16 persoane”, au comunicat procurorii DIICOT.