Propunere legislativă PSD: acordarea de recompense tuturor celor care colectează selectiv

Tichetele verzi, modul în care oamenii ar urma să fie impulsionați să colecteze selectiv deșeurile

Foto: Iulia KELT

PSD a inițiat o propunere legislativă pentru acordarea de recompense persoanelor care respectă colectarea selectivă a deșeurilor. Mai exact, acest proiect îl are drept inițiator pe deputatul social democrat Radu Marcel Tuhut.

PSD: „Protejarea mediului înconjurător depinde de acțiunile fiecăruia dintre noi, iar colectarea selectivă a deșeurilor trebuie să devină o obișnuință”

Deputatul PSD este de părere că recompensarea celor care respectă toate normele de mediu în materie de deșeuri, poate fi oportună și i-ar putea impulsiona, pe viitor, și pe alții să colecteze selectiv. Așadar, dacă proiectul va trece de Parlament, toți cei care vor da dovadă de simț civic și vor da o mână de ajutor mediului, ar putea să primească „tichete verzi”.

Conform unui comunicat publicat pe pagina oficială de Facebook a PSD, tichetul verde ar reprezenta un bilet cu valoare pe care operatorii economici care colectează deșeuri l-ar putea acorda tuturor deținătorilor de deșeuri, fie ele persoane fizice sau juridice, în momentul în când aceștia colectează separat și predau la punctele de colectare ale operatorilor menționați deșeuri reciclabile. „Astfel, cheltuielile cu selectarea, sortarea și transportul din partea firmelor de salubritate se vor reduce pe termen mediu și lung, dacă oamenii vor fi motivați să se implice”, se mai arată pe pagina PSD.

Propunere legislativă PSD: acordarea de recompense tuturor celor care colectează selectiv

Pentru ce s-ar putea acorda tichete verzi

Propunerea legislativă PSD prevede ca deșeurile reciclabile ca hârtia, cartonul, sticla, metalul, materialele plastice, lemnul, deșeurile provenite de la echipamente electrice și electronice, deșeurile de baterii și acumulatori, deșeurile provenind din autoturisme, să fie incluse în acest nou program de colectare selectivă.

Practic, orice persoană fizică sau firmă, care va respecta regulile colectării selective, va primi tichete verzi, ce vor putea fi utilizate pentru achiziționarea de diverse bunuri și servicii, în funcție de contractele încheiate între unitățile emitente și unitățile afiliate (care vor fi stabilite ulterior). Tichetele vor fi acordate la schimb pentru reciclabilele aduse, iar cu ele pot fi achiziționate bunuri și servicii care aduc valoare adăugată protecției mediului. Propunerea legislativă se află la începutul parcursului parlamentar și va produce efecte doar dacă va fi adoptată de parlamentari și promulgată de președinte.

PSD, pe Facebook

Mai exact, prin această lege se urmărește ca operatorii economici să fie încurajați să acorde tichete verzi, întrucât în acest mod ar putea să-și reducă din cheltuielile cu colectarea, de selectare, însă și din cele ale transportului. În plus, oamenii și firmele ar putea fi încurajați să înceapă să selecteze corespunzător deșeurile.

Citește și: Viitorul Europei, în dezbatere la Palatul Cotroceni

Articolul precedentViitorul Europei, în dezbatere la Palatul Cotroceni
Articolul următorMinisterul Transporturilor anunță noi prețuri, mult mai mari, pentru transportul în comun din Capitală
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.