Orașul Victoria din județul Brașov va avea din nou spital de stat, după mai bine de 10 ani de când unitatea medicală și-a închis porțile printr-o Hotărâre de Guvern.
Tot printr-o Hotărâre de Guvern, publicată ieri în Monitorul Oficial, s-a dat girul înființării Spitalului Orășenesc Victoria, județul Brașov, în spate existând mai multe hotărâri ale Consiliului Local.
Spitalul Orășenesc Victoria va avea sediul social în Strada Băii nr. 2, iar sediul secundar în Strada Policlinicii nr. 14, urmând a-și desfășura activitatea în subordinea Consiliului Local al Orașului Victoria.
„Numărul total de paturi al spitalului se asigură cu încadrarea în Planul național de paturi alocat județului Brașov. …Personalul necesar funcționării acestei unități sanitare se asigură în condițiile legii, cu respectarea normativului de personal în vigoare, aprobat prin ordin al ministrului sănătății.
Spitalul Orășenesc Victoria este finanțat integral din venituri proprii, realizate din sumele încasate pentru serviciile medicale prestate pe bază de contract, precum și din alte surse prevăzute de art. 190 din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în hotărârea asumată de premierul Florin Cîțu, pe care au contrasemnat-o cam toți din Guvern: viceprim-miniștrii Kelemen Hunor și Dan Barna, pentru Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației – Marin Țole secretar de stat, și Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă.
Spitalul orășenesc Victoria a luat ființă în 1974, în urma unui ordin al Ministerului Sănătății, iar în 1980 a fost dată în folosință o clădire nouă pentru serviciile medicale de care beneficiau locuitorii din zonă, clădire cu demisol, parter și 4 etaje. Aceasta în condițiile în care orașul Victoria se află între Sibiu și Brașov, două municipii reședință de județ, iar cea mai apropiată unitate sanitară cu paturi este în Făgăraș, la aproximativ 35 de kilometri, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu – la o distanță de aproximativ 55 km sau Spitalul Cronic de Boli Profesionale din Avrig, la 35 km.
Capacitatea în anii 80 era de 200 de paturi, ceea ce vrea să se continue. Din 2006 în acest spital îngrijirile medicale s-au axat mai mult pe tratarea cazurilor cronice, astfel că denumirea a fost de de Spitalul de Boli Cronice Victoria. În 2011 spitalul a fost însă desființat prin Hotărâre de Guvern, iar în clădire a funcționat o unitate medicală publică-privată, în baza unui contract de asociere între CL Victoria și o societate din Sibiu, care a încetat pe 30 mai anul acesta.