Soprana Angela Gheorghiu răspunde, într-o postare pe Facebook, acuzaţiilor lansate de primarul general Gabriela Firea și neagăcă i-ar fi cerut sprijinul acesteia pentru ştergerea unor datorii la buget.„Îmi pare rău că Primarul General al Bucureştiului a ales să răspundă mesajului meu cu o serie de inexactităţi şi insinuări, ba chiar cu acuzaţii foarte grave, doar pentru că am curaj să spun lucrurilor pe nume. Am anunţat înainte de data de 1 Decembrie că nu mai pot participa la ceremonia de decernare a titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti din motive personale. Nu am vrut atunci să intru în detalii, dar am comunicat Primăriei că nu pot participa, dat fiind contextul social al respectivului eveniment, care ar fi putut să ducă la interpretări nepotrivite. Nu am fost informată că decizia de a primi acest titlu se putea lua în absenţa consultării mele. Motivele specifice pe care le-am avut pentru a nu da curs invitaţiei din decembrie le-am expus deja. Eram în punctul în care toată ceremonia ar fi fost doar un exerciţiu de imagine pentru un politician. Soluţia care s-a găsit, de a fi înlocuită peste noapte cu alte şase personalităţi doar pentru ca spectacolul să continue, a demonstrat că temerile mele erau îndreptăţite”, afirmă Angela Gheorghiu.
În ceea ce priveşte concertul susţinut în Piaţa Constituţiei, în anul 2017, la invitaţia şi contractată fiind de Primăria Bucureştiului, concert în urma căruia primarul general susţune că artista a primit 144.906 de euro, inclusiv TVA, Gheorghiu spune: „Ce a contat pentru mine atunci a fost faptul că respectivul concert urma să fie gratuit pentru bucureşteni şi pentru iubitorii de muzică din toata ţara (concertul fiind transmis în direct de Televiziunea Română), dar şi faptul că în seara aceea s-a cântat muzică de operă, în Piaţa Constituţiei, pentru mai bine de 10.000 de oameni. De aceea am acceptat să cânt. Datele financiare au fost negociate de impresari. Afirmaţiile cu privire la onorariul de concert sunt în afara prevederilor contractuale şi total lipsite de eleganţă”.
Ea argumntează că a susţinut de-a lungul vremii numeroase concerte pro bono, la care nu a cerut şi nu a primit bani, concerte pentru cauze nobile, care meritau susţinerea sa. „Am făcut asta şi pentru că îmi doresc şi caut să întâlnesc publicul roman de câte ori am ocazia. De pe urma concertului umanitar pentru victimele de la Colectiv, jumătate din banii pe care i-am strâns sunt încă daţi dispăruţi, deşi înteleg că între timp a fost câştigat inclusiv un proces”, susţine Gheorghiu.
Referindu-se la acuzaţia Gabrielei Firea potrivit căreia i-ar fi solicitat sprijinul pentru ştergerea unor datorii. soprana Angela Gheorghiu precizează: „Datorii la statul român nu am. Întâmplarea face că am primit recent o rectificare prin care se atestă că statul român, prin ANAF, trebuie să-mi returneze o parte din sumele pe care eu le-am plătit, autorităţile respective anunţându-mă că au greşit calculele. Sigur, am tot povestit despre păţania mea, pentru că mi se pare scanadalos acest comportament abuziv, dar nu am cerut cuiva să intervină pentru nimic, m-am plans mai mult. Mi-am plătit datoriile din România, ba mai mult decât atât, nu am nici măcar rezidenţă fiscală aici”.
„De-a lungul timpului, am primit distincţii peste tot în lume. Iar politicieni importanţi şi-au făcut timp să vină şi să îmi ofere aceste distincţii în oraşele în care am cântat. Simplul fapt că mă văd nevoită acum să mă justific în faţa unor acuzaţii incredibile mă fac să aplaud corul din ce în ce mai puternic al românilor care cred că aşa nu se mai poate şi că în România lucrurile trebuie să se schimbe. Datorăm asta, o ţară normală, cu un stat drept şi cu politicieni puşi în slujba cetăţenilor, urmaşilor noştri”. îşi încheie Gheorghiu postarea.
Acuzațiile Gabrielei firea la adresa sopranei Angela Gheorghiu
Primăria Capitalei a transmis marţi seară că soprana Angela Gheorghiu a acceptat titlul de cetăţean de onoare al Bucureştiului şi Cheia Oraşului şi a cerut expres ca ceremonia de acordare a acestei distincţii să aibă loc de 1 decembrie, însă cu o seară înainte a comunicat prin e-mail că va participa doar dacă edilul intervine pe lângă ANAF pentru ca instituţia să îi şteargă datoriile. Reacţia Primăriei Capitalei vine după ce soprana Angela Gheorghiu a transmis un mesaj politicienilor români cărora le cere să nu mai profite pentru „interesele lor mărunte” de reuşitele personalităţilor din ţara noastră, făcând referire la gestul recent al Gabrielei Firea de a îi acorda jucătoarei de tenis Simona Halep cheia oraşului Bucureşti.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat în şedinţa din 11 septembrie anul trecut un proiect de hotărâre referitor la acordarea titlului de cetăţean de onoare al Capitalei „în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru promovarea Bucureştiului şi a României în lume”. Soprana a acceptat, spune Primăria, şi le-a mulţumit edilului şi consiliului pentru asta.
De asemenea, mai spune PMB, soprana a cântat pe 15 septembrie 2017 în Piaţa Constituţiei, de Zilele Bucureştiului, iar onorariul primit de la municipalitate prin ARCUB a fost de 144.906 de euro, inclusiv TVA. „Referitor la ceremonia de acordare a titltului de cetăţean de onoare şi a Cheii Oraşului Bucureşti, la solicitarea expresă a artistei, s-a convenit că evenimentul să aibă loc pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a României. Reprezentanţii Primăriei Capitalei au făcut toate demersurile pentru organizarea acestui eveniment, la Palatul Regal, la data solicitată de doamna Angela Gheorghiu”, spune Primăria Capitalei printr-un comunicat de presă.
Instituţia precizează că Angela Gheorghiu a anunţat cu o seară înainte prin e-mail că nu mai poate participa la ceremonie din motive personale şi ar fi condiţionat participarea sa la ceremonie de „soluţionarea unor probleme fiscale”.
„Concret, artista a solicitat primarului general să intervină pe lângă Direcţia de Impozite şi Taxe Sector 2, sau ANAF, pentru ştergerea unor datorii pe care aceasta le are, datorii reprezentând impozite şi taxe neplătite. Primarul Capitalei nu a dat curs acestei solicitări, neavând calitatea legală de a soluţiona astfel de probleme”, explică municipalitatea.

Articolul precedentAmbasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, s-a întâlnit cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi
Articolul următorDaniel Florea, primarul de la 5 se visează în Coreea de Nord