Ministerul Educației vrea să introducă până la sfârșitul anului o testare-pilot la limba română și matematică pentru toți elevii, mai puțin cei din clasele a VIII-a și a XII-a. Ordinul de ministru a fost deja pus în dezbatere. Sorin Cîmpeanu a precizat că nu vor fi date note pentru aceste evaluări. „Avem în pregătire să lansăm o provocare, în măsura în care reușim să finalizăm un proiect de ordin de ministru prin care să reglementăm evaluarea standardizată. La început, la nivel pilot pentru elevii I-VII și IX-XII. Fără elevii claselor terminale”, a declarat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu: Este o modalitate de a vedea unde suntem
Testele pentru ciclul primar ar putea să aibă o durată cuprinsă între 15 şi 30 de minute, iar cele pentru gimnaziu şi liceu – 60 de minute.
„Să nu ne imaginăm că sunt nişte baterii de teste extrem de complicate, care să streseze elevii. (…) Este o modalitate de a vedea unde suntem”, a subliniat Sorin Cîmpeanu. Raportul realizat în urmă acestor evaluări va putea fi utilizat de profesioniştii din educaţie, de către profesori şi părinţi.
42 la sută dintre elevi sunt analfabeți funcțional
Anul acesta, evaluarea se va face în câte 7 unități de învățământ, din fiecare județ.
Redactarea testelor se va face de către o companie privată, o platformă ed-tech de măsurare a performanței educaționale, fără licitație publică. 42 la sută dintre elevi sunt analfabeți funcțional, potrivit unui raport național publicat joi de platforma BRIO (Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare). „Aş vrea să îl discutăm rapid şi să îl facem operaţional rapid – înseamnă ore, în aşa fel încât în perioada 30 mai – 10 iunie, cu ajutorul partenerilor noştri, BRIO, către care lansez invitaţia de parteneriat, de colaborare pentru acest demers, să putem administra aceste evaluări standard.
Ce le-a solicitat Lucian Bode șefilor inspectoratelor județene