Statele membre NATO trebuie să fie pregătite pentru o „criză de durată” și pentru situația în care această criză s-ar putea extinde mai aproape de „granița noastră”, a declarat premierul Nicolae Ciucă. Premierul Nicolae Ciucă a vizitat, împreună cu președintele Klaus Iohannis și premierul belgian Alexander De Croo, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. „Invazia Rusiei în Ucraina e cea mai gravă amenințare la adresa securității euroatlantice din ultimii ani”, a adăugat Nicolae Ciucă.
„Trăim vremuri dificile, pe care nu am crezut că le vom mai trăi în secolul XXI. Trebuie să fim pregătiți pentru o criză de durată și pentru situația în care această criză se va extinde mai aproape de granița noastră”, a mai precizat Nicolae Ciucă.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a analizat, miercuri, cu premierul belgian, Alexander De Croo, aflat în vizită în România, situaţia de securitate din regiune şi impactul generat de agresiunea militară rusă din Ucraina. Prim-ministrul Ciucă a evidenţiat solidaritatea statelor membre UE şi la nivelul NATO, subliniind nevoia de a întări Flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice. El a mulţumit omologului belgian pentru decizia de a contribui cu trupe la întărirea apărării aliate în România, dovadă „clară” a solidarităţii ţărilor NATO.
Nicolae Ciucă: Am demonstrat că acţionăm responsabil în protejarea frontierelor externe ale UE
Nicolae Ciucă a punctat efortul autorităţilor române, alături de societatea civilă, de a gestiona fluxul celor peste 700.000 de refugiaţi din Ucraina.
„Am demonstrat că acţionăm responsabil în protejarea frontierelor externe ale UE şi în gestionarea unor fluxuri mari de refugiaţi. Românii au arătat solidaritate, empatie şi determinare în sprijinirea cetăţenilor ucraineni afectaţi de război”, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul a mai subliniat preocupările Republicii Moldova şi necesitatea unui sprijin financiar european susţinut care să permită gestionarea crizei refugiaţilor ucraineni, precum şi a efectelor economice generate de conflictul din regiune. Din perspectivă europeană, cei doi prim-miniştri au menţionat că nevoia de a consolida independenţa energetică şi de a gestiona impactul economic generat de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei va necesita întărirea cooperării între statele membre, pentru protejarea cetăţenilor şi a mediului de afaceri. Ei au agreat avansarea cooperării bilaterale în sectorul energetic, cu accent pe domeniile nuclear şi regenerabile. Aceste obiective se adaugă celui de cooperare româno-belgiană în domeniul microelectronicii.
Premieru Nicolae Ciucă a reamintit şi obiectivul României de a adera la spaţiul Schengen, ca formă de cooperare europeană aprofundată. A fost apreciat rolul important al comunităţii de români din Belgia, precum şi cel al întreprinzătorilor belgieni din România.