Sursa foto: Zilesinopti.ro

Ministerul Culturii a anunțat că de Ziua Culturii Naționale, sărbătorită sâmbătă, 15 ianuarie, se vor organiza mai multe spectacole de teatru în toată țara, iar accesul la muzee va fi gratuit.

Mai mult, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, începând de la ora 19.00, vor urca pe scenă artiști ai Operei Naționale București și Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Printre aceștia se numără Oana Pellea, Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, Diana Decuseară, soprana Teodora Gheorghiu, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Daniel Magdal si baritonul Iordache Basalic.

Artiștii și lucrătorii din industria spectacolelor ies în stradă pentru a sărbători Ziua Culturii Invizibile

Totodată, programul include un recital de poezii ale lui Mihai Eminescu și un concert al orchestrei Operei Naționale. În foaierul Teatrului Național București va avea loc și o expoziție de artă, iar printre lucrările expuse se numără operele pictorilor Nicolae Tonitza și Nicolae Grigorescu.

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a declarat că identitatea națională nu își va pierde niciodată valoarea.

„Avem o datorie sacră. Aceea de a ne onora personalitățile, operele de artă și patrimoniul național. Îi încurajez pe români, de la cei mai tineri până la cei mai vârstnici, să continue să își respecte istoria, identitatea națională și tradițiile, pentru că acestea reprezintă singura carte de vizită care nu își va pierde nicicând valoarea. La mulți ani!”, a transmis ministrul, relatează bursa.ro.

Cu toate acestea, mai multe organizații ale artiștilor și lucrătorilor din industria spectacolelor susțin că Guvernul i-a abandonat, anunțand un protest în Piața Victoriei, pe 15 ianuarie. Ei susțin că riscă să dispară ca industrie dacă Executivul nu va lua măsuri urgente și cer un plan de reluare a activităților, adaptat specificului activității industriei.

„De ziua Culturii Naționale, noi sărbătorim Ziua Culturii Invizibile. Sutem mii de profesioniști, companii, artiști și lucrători ignorați de autorități în ultimii doi ani, iar 2020 și 2021 au însemnat pentru noi pierderi de milioane de euro”, se arată în anunțul protestului.

Reamintim că Ziua Culturii Naționale a fost stabilită în mod seminificativ la data de 15 ianuarie prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010. În urmă cu 172 de ani, în acestă zi, s-a născut Mihai Eminescu.

Artiștii și lucrătorii din industria spectacolelor ies în stradă

Articolul precedentArmata rusă a început retragerea din Kazahastan
Articolul următorArafat: „Rasismul și xenofobia trebuie înfruntate și învinse”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.