Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a explicat, într-un interviu pentru Școala 9, că rata de vaccinare în rândul profesorilor, de minimum 60%, este irelevantă pentru siguranța elevilor, atât timp cât în școli nu sunt respectate măsurile de protecție necesare.
Totodată, acesta susține că testele rapide nu sunt la fel de precise ca cele PCR, putând sa rezultate fals negative, dar efectuate periodic, chiar și în rândul celor vaccinați, pot duce la identificarea focarelor comunitare.
„Nu sunt la fel de precise ca un test PCR, dar dacă se aplică periodic și în număr extrem de mare, precizia e suficient de bună. Problema ar fi că unele dau rezultate fals negative. Repet, dacă testarea e periodică, atât în rândul celor vaccinați, cât și în rândul celor nevaccinați, este un instrument suficient de bun pentru a fi identificate cazurile pozitive din colectivitate”, afirmă expertul.
Cât privește revenirea elevilor la școală, fizic, condiționată de gradul de vaccinare (60%) al cadrelor didactice și nedidactice, Răzvan Cherecheș consideră că aceasta este irelevantă, neavând la bază nimic științific. „Este o decizie care este convenabilă Ministerului din punct de vedere politic, pentru că media vaccinării în rândul profesorilor, la nivel de țară, era deja peste 60%. Să ții cont, într-adevăr, de rata de vaccinare ar însemna ca școlile să se deschidă atunci când se atinge imunitatea de grup”, mai explică expertul, subliniind că tinând cont de rata de transmitere a tulpinii Delta, „ar fi trebuit să avem o rată de vaccinare de 86%, elevi și personal, căci și elevii fac parte din același ecosistem. Abia aceasta ar fi fost o decizie bazată pe știință.”
Reamintim că Sorin Cîmpeanu a anunțat la începutul săptămânii, chiar la revenirea elevilor din vacanța forțată, că a făcut o solicitare pentru prezența fizică în școlile care, deși nu au atins acest prag de vaccinare, se află în comunități cu o incidență a cazurilor de infectare cu Covid de sub 3 cazuri la mia de locuitori. De altfel, astăzi se așteaptă o decizie în acest sens, însă primele semnale arată că solicitarea lui Cîmpeanu este posibil să fie respinsă.
„În pofida propunerii susținute și argumentate de Ministerul Educației, Ministerul Sănătății nu a putut fi de acord cu excepția de decuplare de rata de vaccinare acolo unde rata de incidența este mai mică de 3/1000, din motive epidemiologice”, a afirmat Sorin Cîmpeanu pentru HotNews.