Proiectul de lege iniţiat de USR, prin care agenţii de poliţie ar putea amenda și în baza probelor video trimise de șoferi, urmează un model care a avut succes în mai multe alte state ale lumii.

Astfel de soluții au fost deja implementate în Marea Britanie, Franța și Canada și funcționează.

De asemenea, este momentul în care tehnologia ar putea juca un rol esenţial pentru ca viaţa la volan să fie mai ușoară și mai sigură.

În momentul de faţă, în România, sancțiunile se pot aplica doar dacă fapta este constatată direct de Poliția Rutieră

Un accident surprins de camera de bord a unui şofer poate arată cine este de vină. Însă, în cazul contravențiilor simple, aceste înregistrări nu pot fi folosite ca probă. Mai mult, sancțiunile se pot aplica doar dacă fapta este constatată direct de Poliția Rutieră.
Acest lucru s-ar putea schimba, în urma unei inițiative USR.

Deputatul USR Mihai Botez a depus, miercuri, 10 noiembrie, un nou proiect de lege care va permite Poliției Rutiere să sancționeze încălcarea normelor rutiere și pe baza înregistrărilor video provenite de la camerele de bord ale participanților la trafic.

Inițiativa propune, totodată, modificarea Codului penal astfel încât să fie descurajată falsificarea unei înregistrări prin contrafacere, alterare sau omisiunea unor date sau împrejurări.

Pentru creșterea siguranței rutiere, deputatul USR Mihai Botez a depus un proiect de lege care va permite polițiștilor să dea amenzi și pe baza probelor video trimise de șoferi

În ultimul timp, foarte mulți conducători auto își montează camere de bord și înregistrează abateri de la regulile rutiere. Indisciplina în trafic este una dintre cauzele majore ale producerii accidentelor. Suntem pe primul loc în Europa la mortalitate pe străzi. Potrivit datelor strânse până la finalul lunii septembrie, peste 1.200 de români și-au pierdut viața în acest an. Este vorba de mai bine de 3.500 de accidente. Proiectul depus astăzi va îmbunătăți siguranța rutieră și disciplina în trafic. Vom putea da cu toții o mână de ajutor pentru ca tot mai mulți participanți la trafic să respecte regulile. Acest model funcționează și în Marea Britanie”, a declarat deputatul USR Mihai Botez.

Poliţiştii ar putea amenda în baza înregistrărilor video

Mai exact, dacă un şofer surprinde cu camera de bord o abatere de la regulile de circulație, va putea încărca înregistrarea pe un site al Poliției, alături de o declarație pe proprie răspundere.

Sesizarea este preluată de Poliție, care analizează imaginile și îl poate sancționa pe cel care a comis abaterea.

Falsificarea probelor video se consideră infracțiune. De asemenea, poate fi pedepsită cu amendă sau cu închisoarea de până la 2 ani.

Articolul precedentCîțu, despre Nicolae Ciucă premier. „N-are sens să ne gândim acum”
Articolul următorAtentat în moschee: mai multe persoane au fost ucise în timp ce se rugau
Jurnalist full-time / Pesimist part-time