Sursa: Facebook

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, avertizează că în piețele agroalimentare vor fi dispuse controale, în condițiile în care agricultorii au anunțat că prețurile la unele legume vor fi și de 3 – 4 ori mai mari anul acesta, comparativ cu anul trecut.

Creșterea ar fi legată de seceta prelungită, care le-a distrus recoltele. Iar Florin Barbu este nemulțumit, doarece aceasta ar însemna să nu fie respectată plafonarea adaosului comercial, așa că a promis că vor fi luate măsuri.

Declarațiile ministrului au fost făcute la Digi 24, unde ministrul Barbu a explicat de ce, în opinia sa, seceta nu a făcut chiar ravagii în buzunarele agricultorilor, iar creșterea prețurilor are la bază altceva.

Astfel, potrivit ministrului, este vorba despre „practica comercială neloială pe care intermediarii o practică” dat fiind că ar trebui să fie maximum 20% adaos comercial peste prețul producătorilor, care primesc subvenții de la Guvern.

Chiar dacă temperaturile au fost foarte ridicate, legumele care sunt în spații protejate nu au fost afectate de această secetă. (…)

Toate lucrurile acestea sunt probabil la comercianți, la intermediari. Dacă vorbim de producători, nu cred că producătorul vinde 1 kg de roșii cu 5 lei, 6 lei sau 7 lei. De aceea trebuie să intervenim inclusiv prin plafonarea adaosului comercial pe tot lanțul.

Vorbim de producători, distribuitori și retailer sau piețe, cu o plafonare a adaosului comercial, lucru pe care l-am făcut. O să am o discuție la ANAF cu reprezentanții care fac controale pe aceste piețe și să verifice plafonarea adaosului comercial, acea ordonanță transformată în lege în Parlament este în vigoare”, a declarat ministrul Agriculturii, pentru sursa citată.

Articolul precedentMașinile IPJ Constanța, pericol public pe străzi din cauza defecțiunilor grave la sistemul de frânare
Articolul următorSimion și-a făcut planul: Guvern cu 12 ministere și doar 50 de secretari de stat