Un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova – Serviciul rutier a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție, respectiv mai multe infracţiuni de luare de mită, dar şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Agentul a fost cercetat chiar de colegii săi – ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Prahova, cu sprijinul lucrătorilor DGA – Serviciul Operații, în condițiile în care existau indicii că acesta trecea cu vederea abaterile săvârșite de șoferi în trafic în schimbul unor sume de bani.
Iar în martie, polițistul chiar a fost prins în flagrant în momentul în care a primit mită 700 de lei, pentru a nu dispune măsurile legale referitoare la constatarea unor contravenții la regimul rutier, în condițiile în care „anterior, în același dosar, s-a constatat săvârșirea unei fapte similare de luare de mită, ocazie cu care agentul a primit 300 de lei, tot în scopul neaplicării unei sancțiuni contravenționale pentru o abatere săvârșită în trafic”.
La acel moment, prourorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova solicitau instanței arestarea preventivă. Iar inițial, la Tribunalul Prahova, omul legii a fost plasat în arest la domiciliu, pentru ca mai apoi, în contestație, Curtea de Apel Ploiești să dispună plasarea acestuia sub control judiciar „pe o perioadă de 60 de zile, din data de 29.03.2024 în data de 27.05.2024 inclusiv”.
Măsura preventivă s-a prelungit, implicit și restricțiile aplicate, în condițiile în care instanța îi interzisese să iasă din țară fără „încuviinţarea prealabilă a organului judiciar” precum și să exercite „în cadrul profesiei sale activităţi ce ţin de constatarea şi sancţionarea contravenţiilor”.
Odată cu trimiterea sa în judecată, instanța va discuta măsura preventivă săptămâna viitoare. Și, potrivit DGA, până acum inculpatului i-au fost probate mai multe fapte:
„La data de 25.11.2023, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DN 1B, pe raza loc. Chiţorani, jud. Prahova, inculpatul a pretins în mod indirect sume de bani şi a primit suma de 300 lei, în scopul neîndeplinirii în mod corespunzător a atribuţiilor de serviciu, respectiv aplicarea sancţiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce autovehicule față de un conducător auto contravenient.
De asemenea, la data de 19.03.2024, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DN1A, inculpatul a pretins în mod indirect sume de bani şi a primit suma de 700 lei, în scopul neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu, respectiv pentru a nu sancționa un conducător auto pentru comiterea contravenţiei constatate şi a nu-i aplica sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce autovehicule, circumstanţe în care, contrar dispoziţiilor legale, nu a întocmit proces-verbal de constatare şi sancţionare contravenţională, deşi a constatat faptul că persoana contravenientă a efectuat, pe pod, o depăşire încălcând marcajul longitudinal continuu.
Totodată, la data de 19.03.2024, inculpatul, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a observat că o autoutilitară, încărcată cu material lemnos, care circula pe drumul public, pe DN1A, pe raza localității Valea Călugărească, a schimbat direcţia de mers prin viraj spre stânga, încălcând marcajul longitudinal dublu continuu de separare a benzilor de mers.
Inculpatul a oprit autovehiculul și a întocmit conducătorului auto procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei dar a omis, cu ştiinţă, reținerea în mod corect şi completarea abaterilor contravenționale săvârșite, în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru persoana contravenientă, constând în neaplicarea sancțiunii amenzii din clasa a IV a de sancțiuni și punctelor de penalizare prevăzute expres de lege de legislația în domeniul rutier”.