Sursa: ANSVSA

Verificările Comandamentului Sezon Estival 2023 pe litoralul Mării Negre în a doua săptămână (03 – 09.07.2023) s-au lăsat din nou cu amenzi și alte sancțiuni aplicate agenților economici.

Vizați de inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival au fost cei care își desfășoară activitatea în zonele de interes turistic și care au unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare.

În total, au fost verificate 230 de unități din Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Costineşti, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirgiol, Mangalia și Constanța, iar pentru abaterile descoperite au fost sancţionate contravenţional 55 de unități, cu amenzi în valoare de 581.200 de lei.

Totodată, în urma controalelor au fost confiscate și direcționate către unități de neutralizare produse alimentare în cantitate totală de 208 de kg, resprctiv carne de vită, carne de pui, pește, produse din pește și ouă.

În urma controalelor s-au constatat deficienţe cu privire la comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și valorifcare a produselor alimentare; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea produselor. (…)

Vă reamintim că unităţile aflate în zonele de interes turistic sunt supravegheate şi verificate permanent de către inspectorii sanitari veterinari din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2023.

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanța, pune la dispoziția celor interesați numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival 2023: 0786.577.007, unde se pot face sesizări sau se pot obține informații referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcționa în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie”, a transmis ANSVSA într-un comunicat de presă.

Însă nu au fost aplicate doar amenzi, ci s-a încercat și cu „vorbă bună”. Astfel, ANSVSA precizează că „inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor i-au consiliat și instruit pe agenții economici care și-au desfăşurat activitatea în cadrul Festivalului Neversea, cu privire la respectarea condițiilor de igienă, de întreţinere a spațiilor de depozitare, de prelucrare a produselor alimentare și la aplicarea corectă a prevederilor legale privind trasabilitatea produselor”.

Articolul precedentAnunț important privind furnizarea apei în Dumbrăveni: Program special pentru reconstituirea stocului de apă
Articolul următorGrevă în Belgia. Avertismentul Ministerului de Externe