Sursa foto: Pixabay

Din 1 ianuarie 2023, Croația va deveni al 20-lea stat membru al zonei euro, iar adoptarea monedei a reprezentat o decizie politică responsabilă, a declarat ministrul ceh al Finanțelor Zbynek Stranjura, scrie news.ro.

Pentru a adera la zona euro, fiecare stat trebuie să îndeplinească mai multe criterii economice, cum ar fi o stabilitate a prețurilor și un nivel al inflației mediu care să nu depășească puternic nivelul inflației în celelalte state membre, scrie sursa citată.

De asemenea, potrivit Consiliului European, țara care vrea să treacă la zona euro trebuie să aibă un deficit și o datorie sub control.

Candidatura Croației a fost susținută de către Eurogrup

Pe lângă Croația, care începând din 2023 va trece la moneda euro, Bulgaria este pregătită, de asemenea să renunțe la leva și să facă parte din zona euro din 2024.

România, din păcate, nu stă prea bine când vine vorba de zona euro, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, precizând că 2029 este o țintă viabilă.

 „Mi-aş dori să nu ne mai ascundem în spatele crizelor pentru obiectivele strategice ale României”, a declarat Câciu în urmă cu câteva luni, potrivit Digi24.

Țara noastră nu îndeplinește, pentru moment, niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro: convergența ratelor dobânzilor pe termen lung, stabilitatea cursului de schimb, stabilitatea prețurilor și soliditatea finanțelor publice.

Reamintim că moneda euro a intrat în circulație pe 1 ianuarie 2002, dar data emiterii a fost în 1999, când moneda a fost lansată oficial.

În ultimele luni, moneda UE este supusă la presiuni pe piețele financiare din cauza războiului din Ucraina și a măsurilor adoptate de Banca Centrală Europeană pentru a combate inflația ridicată.

Marți, 12 iulie, moneda euro a ajuns la paritate cu dolarul american pentru prima dată în ultimii 20 de ani, afectată de riscul întreruperii livrărilor de gaze din Rusia.

Citește și articolul: Planul Uniunii Europene pentru reducerea accidentelor mortale de circulație: Sisteme automate de limitare a vitezei, obligatorii pentru mașinile noi

Articolul precedentEducația sexuală: tabu în România, dar eficientă în alte țări din Europa
Articolul următorDoi consilieri locali PNL dintr-o comună din județul Sibiu au furat un excavator pe șenile
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.