Sursa: Facebook

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a publicat în această dimineață o statistică privind numărul copiilor care au fost exploatați prin muncă anul trecut.

Statistica vine în contextul în care astăzi este Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor, iar ministrul Firea atrage atenția asupra acestui fenomen îngrijorător, subliniind că abuzurile asupra copiilor trebuie să înceteze.

În fiecare an, ziua de 12 iunie este dedicată combaterii exploatării prin muncă a copiilor, cu scopul de a atrage atenţia asupra extinderii globale a fenomenului şi asupra eforturilor necesare pentru a îl elimina. Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor a fost lansată de către Organizaţia Internaţională a Muncii, în 2002, iar în iulie 2019, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care declara 2021 Anul internaţional pentru eliminarea exploatării prin muncă a copiilor şi a cerut Organizaţiei Internaţionale a Muncii să preia conducerea în implementarea sa.

Stop exploatării copiilor!
268 de copii au fost chinuiți și trimiși la muncă anul trecut, cei mai mulți de propriii părinți, în România.

Astăzi, de Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor, trag un nou semnal de alarmă în privința uneia dintre cele mai crunte realități ale zilelor noastre: copii obligați de familie sau de alți adulți să muncească, fiind în același timp bătuți și umiliți pentru a aduce bani.

Vă puteți închipui ce înseamnă un copil de sub doi ani “exploatat prin muncă”? Da, o astfel de oroare există! Doar anul trecut, au fost nu mai puțin de 38 de copii sub 2 ani care au fost supuși unui astfel de abuz! Alți 54 aveau sub 6 ani, 48 – sub 9 ani, 70 – sub 13 ani și 58 – între 14 și 17 ani! Iată, acesta este tabloul complet al acestei realități crunte!

Cele mai multe cazuri s-au petrecut în familie. Aceste situații imposibil de înțeles sunt mai puține față de 2021, dar mă tem că nu putem avea siguranța că toate cazurile sunt raportate și se regăsesc în statistici.

Și un singur caz de copil exploatat, chinuit, umilit și trimis la muncă trebuie să fie un semnal de alarmă! Pentru că nu vorbim doar de cifre seci, ci despre suflete chinuite, care rămân cu traume pe viață.

Din punctul meu de vedere, orice copil care este exploatat, sub orice formă, care este obligat să iasă pe stradă să muncească sau să cerșească, în loc să fie trimis la școală și să fie lăsat să se bucure de anii minunați ai copilăriei TREBUIE să fie o urgență!”, precizează Firea într-o postare pe Facebook.

Totodată, Gabriela Firea detaliază și pașii legali care sunt făcuți pentru stoparea abuzurilor, arătându-se dezamăgită de discuțiile trunchiate din spațiul public:

Cu acest scop a fost gândită legea PREVENIRII separării copilului de familie, o lege atât de discutată și atacată printr-o campanie de manipulare și fake-news cum rar mi-a fost dat să văd.

N-am să obosesc să spun același lucru: Legea PREVENIRII separării copilului de familie urmărește SĂ SPRIJINE acea familie să găsească soluții și să identifice resurse să-și poate țină copiii acasă, să-i crească în familie.

NU să ia copiii din familii, cum s-a manipulat în mod fals opinia publică, ci să ofere familiilor soluții”.

Articolul precedentPonta: „Guvernul Ciucă este cel mai slab Guvern pe care l-a avut România. E mai rău ca pe vremea lui Băsescu”
Articolul următorOamenii lui Marica au evacuat ilegal „Tennis Performance Team” de la Baza „Voința”. S-au ales cu o plângere penală pentru vandalizare