Pandemia ar fi putut fi evitată!

Potrivit raportului, OMS ar fi întârziat extrem de mult până să declare stare de urgență internațională (30 ianuarie). Pandemia a fost declarată, la rândul ei, abia în data de 11 martie, când situație era demult scăpată de sub control

Foto: Pixabay.com

Un studiu recent susține faptul că pandemia ar fi putut fi evitată. Concluzia a fost trasă după o analiză a experților din Comisia Independentă pentru Starea de Pregătire și Răspunsul la Pandemie, analiză comandată de OMS (Organizația Mondială a Sănătății). Astfel, cu toate că cei de la OMS sunt cei care au comandat studiul, acesta vine să catalogheze instituția ca unul dintre principalii responsabili pentru transformarea epidemiei de Covid-19 în pandemie.

Raportul, în sine, are ca scop analiza modului în care s-a instalat pandemia în lume

Pe scurt, autoritățile chineze se fac vinovate nu neaparat pentru apariția virusului Sars-Cov-2, pentru că originea și cauza apariției acestuia rămân, în continuare, sub semnul întrebării, ci modul în care China a gestionat controlul la granițe și deciziile pe care țara le-a luat. „În viitor, trebuie folosită o abordare precaută de la început, astfel încât să se presupună că o boală respiratorie s-ar putea răspândi de la om la om dacă nu s-a dovedit contrariul”, se scrie în raport”, potrivit Hotnews.ro.

Dan Barna, între „a fi și a nu fi”. Liderul USR PLUS acuză „confuzii grave” în scandalul momentului

Același raport acuză, în egală măsură, OMS, pentru lipsa vitezei de reacție în ceea ce privește restricțiile de transport între țări care, în opinia celor care au realizat studiul, ar fi trebuit impuse mult mai devreme decât s-a întâmplat. „Dacă restricțiile de călătorie ar fi fost impuse mai repede și în mod mai extins, ar fi existat o inhibare serioasă a rapidei transmisii a virusului. Trebuie să realizăm că trăim în secolul XXI, nu în Evul Mediu”, a spus Clark într-o conferință de presă, conform sursei citate anterior.

Mai mult, OMS se face vinovat de faptul că nu a anticipat dezastrul, astfel că a declarat situație de urgență internațională abia în data de 30 ianuarie, iar cuvântul „pandemie” a apărut pe buzele oficialilor abia în data de 11 martie.

Articolul precedentDan Barna, între „a fi și a nu fi”. Liderul USR PLUS acuză „confuzii grave” în scandalul momentului
Articolul următorMită și complicitate de mită la UTA Arad. Trei persoane au fost trimise în judecată pentru aranjarea unor meciuri
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.