Autoritatea pentru reglementarea protecției datelor din Germania (RGDP) a ordonat Facebook să nu mai proceseze date ale ultilizatorilor serviciului de mesagerie Whatsapp, pentru cel puțin 3 luni, transmite Reuters. Această decizie este considerată de autoritatea din Germania ca fiind una ilegală și urmează procedurilor de urgență deschise de aceasta, în Hamburg, luna trecută, după ce Whatsapp le-a cerut utilizatorilor să accepte noii săi termeni și condiții de confidențialitate sau să nu mai folosească acest serviciu.
„Acest ordin urmărește să asigure drepturile și libertățile multor milioane de utilizatori care își dau consimțământul cu privire la condițiile de utilizare din toată Germania”, a declarat Johannes Caspar, responsabilul cu protecția datelor din Hamburg. „Obiectivul meu este de a preveni dezavantajele și daunele asociate unei astfel de proceduri cu cutie neagră.”
Caspar, care conduce supravegherea internă a Facebook în cadrul sistemului federal al Germaniei, având sediul la Hamburg, și-a anunțat decizia înainte de data limită de 15 mai pentru acordul noilor condiții Whatsapp.
Whatsapp, deținut de Facebook, a declarat că acțiunea autorității de protecție a datelor din Hamburg se bazează pe o neînțelegere fundamentală a scopului și efectului actualizării sale și, prin urmare, nu are o bază legitimă.
15 mai, data limită pentru acceptarea „termenilor și condițiilor de confidențialitate”
Acțiunea de reglementare a deschis un nou front în Germania cu privire la politicile de confidențialitate ale Facebook, autoritatea națională de reglementare antitrust purtând o bătălie juridică în legătură cu practicile de date despre care spune că reprezintă un abuz de dominanță pe piață.
Caspar a spus că își folosește puterea pentru a impune o înghețare de trei luni asupra colectării datelor utilizatorilor acestui serviciu de mesagerie al rețelei de socializare conform prevederilor date de GDPR.
Totodată, acesta va solicita o decizie la nivelul UE la Consiliul European pentru Protecția Datelor,care este un forum care grupează autoritățile de reglementare din toate cele 27 de stae membre UE.
Utilizatorii Whatsapp au fost informați că trebuie să accepte termenii noi până pe 15 mai, dacă doresc să continue utilizarea aplicaţiei, care concurează în prezent cu rivali precum Signal şi Telegram, cele două fiind luate cu asalt încă din luna ianuarie, când a fost făcut primul anunț în această privință.