Dacă pe termen îndelungat perspectivele sunt sumbre, nici viitorul apropiat nu oferă motive de optimism. Recent a fost ratată și licitația pentru atribuirea contractului de delegare prin concesiune a serviciului de colectare, transfer și sortare a deșeurilor municipale în județul Vâlcea. Toate cele trei firme prezentate la licitație, Romprest Energy SRL, New Recycling SRL și BraiCata SRL au depus contestații, solicitând suspendarea procedurii.
Interesant este că două dintre aceste firme, Romprest Energy și New Recycling, se ocupă de câțiva ani de gestionarea deșeurilor în Vâlcea. Romprest deține din 2015 contractul de colectare a deșeurilor, iar New Recycling se ocupă de sortarea deșeurilor, între cele două firme existând contractul de prestări servicii nr 1.321/07.09.2015.
Tandemul Romprest – New Recycling a reușit obținerea unor concesii de la autoritățile din Vâlcea. Spre exemplu, cu complicitatea șefilor Agenției de Protecția Mediului Vâlcea, New Recycling a obținut autorizația pentru înființarea unei stații de sortare, cu capacitate de 50 tone/zi, în satul Bogdănești, comuna Bujoreni, la 50 de metri de școala din sat. La presiunea localnicilor, stația de sortare a fost mutată pe Platforma „Oltchim”, într-o zonă industrială cu mii de angajați, poluată prin depozitarea unor mari cantități de gunoaie.
Tot la capitolul concesii ar fi și faptul că Romprest a obținut de la Primăria Râmnicu Vâlcea două majorări de tarife, fără o justificare economică. Cum a cerut Romprest, așa au aprobat majorările Primăria și Consiliul Local Râmnicu Vâlcea.
Prima concesie: stație de sortare la 50 de metri de școală și locuințe
În 2015, localnicii din satul Bogdănești, comuna Bujoreni, situată la 5 km de Râmnicu Vâlcea, au aflat că în satul lor va fi o stație de sortare a deșeurilor. SC New Recycling SRL depusese la Agenția de Protecția Mediului (APM) Vâlcea adresa nr 8.959/30.09.2015, prin care solicita autorizație pentru proiectul „Amplasare stație mobilă tip Doppstadt – Germania pentru sortare deșeuri nepericuloase” în comuna Bujoreni, sat Bogdănești, nr 346. S-a mers pe varianta „stație mobilă”, deoarece presupunea o procedură mai simplă de autorizare. Era o locație în intravilanul unei localități, dar asta n-a contat pentru directorul APM, Alin Iulian Voicescu, care după trei săptămâni a semnat Autorizaţia de Mediu nr. 9.813/21.10.2015, în baza căreia New Recycling SRL, putea desfășura „activitatea de colectare, tratare, recuperare, comerţ şi depozitarea de deşeuri municipale în Comuna Bujoreni, sat Bogdăneşti nr. 346 bis jud. Vâlcea”.
Stația de sortare apărea odată cu preluarea colectării deșeurilor de către Romprest Energy și care avea nevoie de o stație de sortare pentru derularea contractului. Era afacerea celor doi operatori. Printre documentele care au stat la baza Autorizației de Mediu nr 9.813/21.10.2015 se află și „contractul de presări servicii nr 1.321/07.09.2015 încheiat între New Recycling SRL în calitate de prestator și Romprest Energy în calitate de beneficiar”. Spațiul de la Bujoreni fusese închiriat de la omul de afaceri George Dumitrescu, care, potrivit presei locale, deținea acareturile fostului Vinalcool.
Șefii APM au aprobat ca Romprest & New Recycling să ducă zilnic la Stația din Bujoreni 50-60 de tone de gunoaie
Emiterea autorizației de mediu pentru stația de la Bujoreni a constituit o încălcare flagrantă a legii. Șefa Serviciului Avize, Acorduri, Autorizații de la APM Vâlcea, Ana Artarisi și directorul Alin Iulian Voicescu, au semnat o autorizație de mediu în care se prevede că în intravilanul unei localități să fie aduse zilnic circa 50-60 de tone de gunoaie. La punctul 4.3 din Autorizația de Mediu se precizează că „se sortează zilnic deșeurile aduse în stație, circa 7-8 gunoiere. Capacitatea de sortare a stației este de 7 tone/oră”. Cantitatea de „circa 7-8 gunoiere”, însemna, conform standardelor, aducerea zilnic la stația din Bujoreni a 50 – 60 de tone de gunoaie, o autospecială având o capacitate de 7,2 tone de deșeuri. Asta înseamnă ca șefii APM Vâlcea aprobaseră ca, lunar, la stația New Recycling de la Bujoreni să ajungă 1.500-1.800 de tone de gunoaie.
O problemă deloc neglijabilă este și aceea că în locația respectivă nu există instalații de canalizare. Cum se face spălarea unor platforme pe care sunt vehiculate zilnic până la 60 de tone de gunoaie? „Soluția” acceptată de șefii APM Vâlcea, de instalare a unor bazine vidanjabile, era cel puțin ridicolă.
Cu stația de sortare prin județ. Noua locație, pe Platforma „Oltchim”
Cum era de așteptat, autorizarea stației de sortare a iscat protestele localnicilor. Au fost strânse peste 200 de semnături împotriva transformării localităţii într-o groapă de gunoi. În urma protestelor localnicilor și a articolelor din presa locală, primarul comunei Bujoreni, Alexandru Roșu, și-a retras avizul:
A urmat o perioadă în care Romprest a dus deșeurile la București, dar în 2018 a fost găsită o nouă locație, pe Platforma chimică „Oltchim”. Stația a fost amplasată pe un teren de 3.000 mp a TMUCB SA, societate aflată în insolvență.
Citește și „Mafia gunoaielor”. Nelu Iordache și Ilie Ciuclea & Comp, dau Statului „tunuri” de sute de milioane de lei prin groapa de gunoi ilegală de la Ulmeni
Zece societăţi importante care își aveau sediile în zonă au contestat vehement decizia autorităţlor de a autoriza stația de sortare ce constituia un focar de infecţie, punând în pericol sănătatea a mii de angajaţi. Cererile administratorilor Marmobica SRL, Govora SA, ProImsat, SC Industrial Montaj Grup SRL, Darvari SRL, Bica SRL, Electro Grup Aparataj SA, SC Uzina Mecanică SA şi Vilmar SA n-au impresionat autoritățile. Stația de sortare funcționează și acum, poluând zona prin mirosurile insuportabile ale munților de gunoaie.
Primăria și CL Vâlcea au aprobat majorarea de tarife cerută de Romprest fără vreo notă de fundamentare
O altă concesie făcută de autoritățile din Vâlcea tandemului Romprest – New Recycling a fost o majorare a tarifelor care nu avea la bază nicio structură de cost. Contractul cu Asocierea Romprest Energy – Compania Romprest Service SA București, pentru colectarea, sortarea și transportul deșeurilor, fusese încheiat pe 1 august 2015 și era valabil până în august 2018. În caietul de sarcini nu fusese prevăzută și tratarea deșeurilor.
După doi ani, edilii din Râmnicu Vâlcea au fost notificați de Romprest Energy că trebuie făcută și o „tratare” a deșeurilor, pentru care trebuie plătite sume suplimentare. „Conform contractului noi avem obligația sortării deșeurilor și transportul lor și nu avem obligația de a trata deșeurile reziduale. Conform legii, obligația tratării deșeurilor reziduale revine autorității publice locale dacă nu a fost delegată unui operator”, se spunea în adresa semnată de Cristinel Marinescu, reprezentantul Romprest. O altă notificare preciza că firma care face tratarea la Vâlcea este New Recycling, iar tariful este de 110 lei/tonă. Primăria a dat curs sugestiilor Romprest și a suspus majorarea de tarife aprobării Consiliului Local. Inițiativa primarului Mircia Gutău a iscat discuții aprinse.
Varianta optimă era amânarea cu 7 luni a majorării tarifelor, pentru că urma să expire contractul cu Romprest Energy pentru colectare, sortare și transport, iar cu prilejul noii licitații putea fi inclusă în caietul de sarcini și tratarea deșeurilor. Însă primarul Gutău și majoritatea din consiliu luaseră decizia aprobării noilor tarife. Redăm două pasaje din stenograma ședinței Consiliului Local Râmnicu Vâlcea, care demostrează că edililor chiar nu le păsa câți bani vor plăti vâlcenii.
„Crăciunescu Grigore: Aș vrea să îmi spuneți care este nota de fundamentare prin care New Recycling ajunge la 110 lei/tonă?
Feroiu Maria (director în cadrul primăriei): Nu este treaba noastră.
Crăciunescu Grigore: Nu este treaba noastră, dar noi plătim.
Primarul Mircia Gutău: Concret ce doriți? Să lăsăm gunoaiele pe stradă?
(…)
Crăciunescu Grigore: Nu spun că acest gunoi nu trebuie tratat. Dar, ați aproba dumneavoastră 110 lei/tonă în particular cu firma aia? Plătiți din buzunar 110 lei/tonă sau plătim din buget?
Primarul Mircia Gutău: Nu, puiule! Angajează tu unul mai ieftin pe plan local…”
În cele din urmă, majorarea de tarif a fost aprobată cu 16 voturi „pentru”, 3 voturi ”„împotrivă” și o „abținere”. Noile tarife plătite de vâlceni Asocierii Romprest Energy – Romprest Service SA au crescut la 6,91 lei/persoană/lună pentru persoanele fizice, firmele plătind un tarif de 374,76 lei/tonă.
Majorare de 10 ori a tarifului sortării. Explicația oficială: „O să se plătească din Fondul de Mediu, nu o să plătească populația”!
În octombrie 2019, o nouă majorare de tarife a provocat dezbateri aprinse în Consiliul Local Râmnicu Vâlcea. Primarul Mircia Gutău le-a propus consilierilor „proiectul de hotărâre privind aprobarea tarifelor pentru colectare separată și transport separat al deșeurilor reciclabile”. Era o majorare de tarif care nu era plătită în mod direct de către vâlceni, fiind suportată de la bugetul Fondului de Mediu. Ca urmare a schimbării legislației, OUG 74/2018 și Legea 31/2019, OTR-urile nu mai virau operatorilor care fac sortarea deșeurilor subvenția de la Fondul de Mediu, ci au fost obligate să plătească primăriilor. În aceste condiții, operatorii care fac sortarea deșeurilor își încasează banii de la operatorul de salubritate.
Circuitul e următorul: banii vin de la Fondul de Mediu, prin intermediul primăriilor care plătesc acești bani operatorilor de salubritate, care la rândul lor îi achită operatorilor care fac sortarea. În cazul nostru, Primăria Râmnicu Vâlcea primește de la OTR subvenția de la Fondul de Mediu, în cadrul contractului plătește tariful de sortare către Romprest Energy, care la rândul său virează banii la New Recycling, care face sortarea.
Faptul că la Vâlcea cei doi operatori și-au impus condițiile fără vreo împotrivire din partea autorităților e reflectat de o comparație a tarifului cu cele din alte zone din țară. Pentru sortarea unei tone de deșeuri, Romprest plătește New Recycling suma de 488,91 lei. La Sibiu, sortarea costă 335 lei/tonă, iar în Maramureș tariful este de 305 lei. Primăria Cluj plătește pentru sortarea, dar și și tratarea deșeurilor, un tarif de 257,36 lei/tonă fără TVA, iar în Timiș tariful sortării este 170,83 lei/tonă fără TVA. La Vâlcea e cel mai mare tarif. Romprest a solicitat Primăriei Râmnicu Vâlcea să aprobe o majorare de 10-12 ori a tarifelor pentru colectare separată și transport separat al deșeurilor reciclabile. Primarul Mircia Gutău a supus aprobării Consiliului Local majorarea de tarife așa cum a fost cerută de Romprest.
Și de această dată, Grigore Crăciunescu a cerut ca Romprest să justifice noile tarife: „Cum se justifică majorarea pentru persoane fizice și pentru persoane juridice de 10 ori sau de 12 ori? Puteți prezenta dovezile? O să spuneți că aveți contract cu firma New Recycling, un operator privat care ne-a impus aceste cheltuieli cu sortarea deșeurilor (…) Nu aveți o justificare de ce stația de sortare a operat cu un tarif si de mâine operează cu un tarif de 10 ori mai mare”.
A fost decisiv argumentul primarului Gutău: „o să se plătească din Fondul de Mediu, nu o să plătească populația”. Majorarea de tarife a fost aprobată cu 17 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” și o abținere. Noile tarife pentru colectare separată și transport separat al deșeurilor reciclabile sunt de 1.089,17 lei/tonă pentru persoane fizice și 1.109,61 lei/tonă pentru persoane juridice.
În hotărâre se face precizarea că „tarifele aprobate nu sunt suportate de populație agenți economici și instituții, fiind acoperite din Fondul de Mediu”. Așa e! Practic, prin Fondul de Mediu, noi, toți românii, vom plăti tarifele umflate ale Romprest și New Recycling, aprobate cu lejeritate de edilii din Râmnicu Vâlcea.
Amenințare către Primărie: dacă nu acceptați monopolul Romprest – New Recycling veți avea probleme!
Faptul că edilii din Vâlcea au ajuns la mâna celor doi operatori de salubritate e dovedit și de faptul că reprezentantul Romprest chiar își permite să îi amenințe că dacă nu e respectat monopolul New Recycling în sortarea deșeurilor vor avea probleme, pentru că nu vor fi realizate obiectivele și vor suporta sancțiuni.
Sancțiunile sunt destul de mari. Spre exemplu, Administrația Fondului de Mediu a stabilit pentru Primăria Focșani o obligație bugetară de 214.005 lei pentru Primăria Focșani pentru neîndeplinirea obiectivului anual de diminuare cu 42% a reducerii cantităților eliminate prin depozitare. Așa că autoritățile din Vâlcea chiar sunt la mâna Romprest și New Recycling!
Aprilie 2021. La presiunile presei, Garda de Mediu a amendat New Recycling pentru munții de gunoaie de pe Platforma „Oltchim”
La Stația de sortare a New Recycling de pe Platforma „Oltchim” se acumulează cantități imense de gunoaie, cu mult mai mari decât cele prevăzute în autorizația de mediu. O parte dintre aceste deșeuri nu sunt depozitate pe o platformă betonată, ci pe pământ, iar levigatul se infiltrează, infestând pânza freatică. Administratorii firmelor din zonă au cerut autorităților să intervină pentru stoparea mirosurilor insuportabile de la Stația Recycling, dar fără vreun rezultat.
Pe 15 martie, primarul Mircia Gutău, declara că Garda de Mediu trebuie să intervină: „Garda de Mediu să-și facă treaba. Ca primar nu am dreptul să merg pe o proprietate privată. Să meargă cei autorizați să facă asta. De ce au ajuns aici? Nu au capacitate suficientă, iar alt motiv este că nu le dau voie să ducă la depozit gunoi nesortat”.
Șeful Gărzii de Mediu Vâlcea, Ștefan Păun, a exasperat opinia publică și presa locală prin refuzul sistematic de a-și trimite subordonații la stația de sortare a New Recycling pentru a verifica situația. Dar după ce presa locală a sesizat Garda Națională de Mediu, solicitând trimiterea unei echipe de control de la București, șeful Gărzii de Mediu Vâlcea a „reacționat” și a trimis o echipă de control. Pe 2 aprilie, comisarii au descins la Stația de Sortare a New Recycling, unde au descoperit că erau depozitate în plus, peste cantitatea prevăzută în autorizația de mediu, peste 900 de tone de gunoaie. Garda de Mediu Vâlcea a amendat New Recycling cu 100.000 de lei și a acordat un termen de 60 de zile pentru transportarea la un depozit a celor 900 de tone de deșeuri.
În acest context, să facem un calcul. La tariful dintre Romprest Energy și New Recycling, de 488,91 lei/tonă fără TVA, sortarea celor 900 de tone aflate „pe stoc”, costa 440.019 lei fără TVA. Tratarea aceleiași cantități de deșeuri, la tariful de 110 lei/tonă, costă 99.000 de lei. În total, peste 500.000 de lei, costul unor operațiuni care nu s-au făcut, dar pentru care probabil că s-au încasat banii.
Din moment ce tolerează astfel de situații, mai au șefii administrației din Vâlcea vreo șansă de a prelua controlul gestionării deșeurilor? Probabil că nu!