Ioan Cristian Stoica e managerul Spitalului de Ortopedie Foișor. Încă din 1997. Când s-a menționat faptul că a fost numit de PSD, PSD-ul s-a ofuscat: că nu erau ei la Primărie, în 1997.
Bineînțeles că nu erau, era Viorel Lis.
Dar asta nu înseamnă că Ioan Cristian Stoica nu a fost numit și de PSD, pentru simplu fapt că un contract pentru postul de manager de spital se încheie pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea de reînnoire.
Întrebare încuietoare: cine a avut primăria generală a Capitalei în ultimii ani?
Bonus: Spitalul Foișor nu este în subordinea Ministerul Sănătății, ci a Administrației Spitalelor din Municipiul București (ASSMB), o instituție a Primăriei București. ASSMB este condusă din ianuarie 2020 de Vasile Apostol, numit fără concurs de administrația Firea.
Revenind la Ioan Cristian Stoica
Manager fiind din 1997, adică de 24 de ani, se pare că a ajuns la concluzia că Foișor e spital proprietate personală. Că l-a adus de acasă. Altfel nu îmi pot explica cum, în martie 2020, a ignorat un ordin al ministrului de atunci al Sănătății, Victor Costache, de a opri temporar toate operațiile non-critice.
Era început de pandemie, se căutau soluții, primordiale erau cazurile care aveau nevoie de oxigen, nu entorsele și protezările de genunchi.
Cu toate acestea, Ioan Cristian Stoica nu numai că n-a respectat ordinul ministrului, ba chiar a rezervat o sală pentru două operații pe el însuși: două intervenții chirurgicale de protezare, una pentru genunchi și alta pentru șold.
Cu alte cuvinte, ”ce-mi pasă mie ce vrea ministerul? Am spitalul meu, mă operez când vreau și fac doar ce consider eu necesar, că-l conduc încă din `97!”
Pe 9 aprilie 2021, Ioan Cristian Stoica decide să repete figura: dacă i-a mers prima dată, de ce nu i-ar merge și a doua oară?
Discuțiile despre transformarea spitalului Foișor în unitate covid se duc de 3 săptămâni, timp în care managerul a refuzat constant, invocând diverse motive. În ciuda faptului că unitatea are o secţie de Terapie Intensivă de 21 de paturi şi 200 de paturi pe oxigen, vitale pentru bolnavii covid.
Legea intră în acțiune, și pe 9 aprilie, dimineață, se transmite ordin, semnat de șeful DSU, Raed Arafat, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru transformarea spitalului Foișor în unitate de îngrijire Covid.
Ce-a făcut Ioan Cristian Stoica?
S-a făcut că plouă. Sau s-a făcut că plouă îndeajuns de mult timp, încât opinia publică să nu-l considere pe el vinovat, ci pe ”ăilalți”, Puterea. Răzbunare puerilă pentru că i-au fost încurcate ploile, sau plan bine stabilit, de găsire a unui alt țap ispășitor? Nu avem de unde ști, dar ambele variante sunt la fel de plauzibile.
Să luăm următorul scenariu: Ioan Cristian Stoica începea evacuarea pacienților în momentul în care a primit ordinul, așa cum ar fi fost normal.
Se mai ajungea la un scandal de asemenea anvergură vineri seara? În mod clar nu, pentru că nu e nici prima, nici ultima dată când un spital este evacuat, din diverse motive, în mod legal.
Dar de ce să evacuezi pacienții undeva în jurul prânzului? De ce să nu-ți iei timp să afle toată presa, să te plângi pe holuri de incompetenții de la guvernare și-apoi să organizezi o evacuare demnă de telenovele, la căderea serii?
Impactul asupra opiniei publice nu ar fi fost, în niciun caz, la fel de mare, dacă pacienții erau transferați sau trimiși acasă în toiul zilei. Seara e mai dramatic, dă mai bine pe sticlă și, eventual, mai dă un bust de energie și celor care scandează anti-mască. De ce? Din ambiție. Și pentru că poate.
Vinovatul ascuns, vinovatul de serviciu și victimele colaterale
Pentru ambiția lui Ioan Cristian Stoica plătește, în ochii publicului, Vlad Voiculescu.
Pentru vina generală, au suferit cei transferați sau externați.
Vlad Voiculescu i-a sunat pe cei externați și a dat asigurări că, de luni, ”toți pacienții externați de la Spitalul Foișor care au nevoie de tratament/controale medicale vor fi contactați în termen de 24 de ore, urmând să fie programați la Spitalul Agrippa Ionescu.”
Ce-a făcut Ioan Cristian Stoica? A refuzat, inițial, transferul, s-a asigurat că e cât mai lent și mai târziu cu putință, și-acum își vede liniștit de treabă. Nu știm care, pentru că n-a catacdisit să zică nimic, după scandalul de vineri. Tot din ambiție. Și pentru că poate.