Se pare că există o decizie a coaliţiei PSD-PNL privind numele de pe lista comună la alegerile europarlamentare.

Ieri, purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romaşcanu, a anunţat că lista comună va fi deschisă de Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţiei Comisiei Europene în România, acesta subliniind că „avem şi acordul coaliţiei şi acordul domniei sale de a candida”.

Întrebat cine va ocupa următoarele poziţii pe listă după Ramona Chiriac, Romaşcanu a răspuns că nu se ştie în acest moment, însă „probabil că PSD va avea prima tragere după candidatul independent pentru că suntem în sondaje mai bine. Dar nu acest lucru este important, ci important este ca această construcţie să funcţioneze şi să putem crea premisele unui succes şi în restul alegerilor din acest an”.

Cu toate acestea, pe surse, pe lista comună pentru alegerile europarlamentare s-ar mai afla Mihai Tudose, Claudiu Manda, Victor Negrescu – din partea PSD, şi Rareş Bogdan, Siegfried Mureşan, Dan Motreanu – din partea PNL.

Ramona Chiriac conduce, din iunie 2021, Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, fiind propusă pe funcție chiar de premierul Marcel Ciolacu. Ramona Chiriac este diplomat de carieră din 2008 și a fost consul general al României în landul federal german Bavaria în perioada 2016 – 2021.

Înainte de cariera sa diplomatică, Ramona Chiriac a lucrat în administrația publică centrală și locală din România, în special în pregătirea autorităților locale române pentru aderarea țării la UE. Aceasta este absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, deține două diplome de masterat – în studii europene și administrație publică (universitățile din Münster, Germania și Twente, Olanda) și unul în studii de gen, diferențe, inegalități (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România) și alte studii executive recente la Yale (2023) și Cambridge (2022).

Articolul precedentFost director din Primăria Capitalei, acuzat de abuz în serviciu și fals
Articolul următorElena Lasconi, depre candidatura la prezidențiale: „Mă uit cu admirație la Maia Sandu. Dacă m-aș înscrie în orice cursă, eu mă înscriu ca să câștig”