Sursa foto: ePitesti.ro

Oficialii din domeniul sănătății avertizează că va exista „cu siguranță” o creștere a cazurilor de Covid-19 în regiune, după atacul Rusiei și creșterea numărului de refugiați ucraineni.

„Cu siguranță va exista o creștere a cazurilor de Covid-19 în cadrul populației din Ucraina. Nu mă îndoiesc că fără testare, fără acces la tratament, cu vaccinarea oprită, în condițiile în care rata de vaccinare era oricum scăzută și înainte de conflict, se va întâmpla acest lucru” a declarat Mike Ryan, director executiv al programului pentru urgențe sanitare al OMS.

„Din păcate, acest virus va profită de ocazie pentru a continua să se răspândească. Noi, ca organizație, recunoaștem că țările sunt în situații foarte diferite și se confruntă cu provocări diferite. Există deplasări de populație și valuri de refugiați asociate cu această criză din Ucraina”, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19.

OMS va colabora cu țările care primesc refugiați pentru a se asigura că testele Covid-19 și vaccinările continuă, a mai declarat Maria Van Kerkhove.

Cea mai rapidă creștere a unui val de refugiați în Europa din ultimii 75 de ani

Peste 2 milioane de persoane au fugit din Ucraina, majoritatea îndreptându-se către Polonia.

Mike Ryan a avertizat că sunt multe persoane care rămân în continuare vulnerabile la infecție. Oficialul a mai spus că lumea ar trebui să fie atentă și la prejudecățile și stereotipurile care se creează în jurul refugiaților și Covid-19.

„Să fim foarte atenți cu retorica noastră, pentru că întotdeauna apare această idee: că, într-un fel, oamenii care fug de ororile războiului vor aduce cu ei anumite lucruri”, a spus Ryan.

„Europa are destul Covid, așa cum este ea, și trebuie să se ocupe de asta, iar refugiații ucraineni nu vor schimba în niciun caz această stare de fapt”, a declarat oficialul OMS.

OMS a spus că este vorba despre cea mai rapidă creștere a unui val de refugiați în Europa din ultimii 75 de ani. OMS a mai precizat că lucrează cu autoritățile sanitare pentru a răspunde nevoilor refugiaților și pentru a veni în sprijinul sistemului de sănătate din Ucraina.

OMS avertizează: Atacurile asupra spitalelor, ambulanțelor din Ucraina sunt din ce în ce mai frecvente

Articolul precedentFlorin Cîţu, avertisment legat de reformele prevăzute în PNRR
Articolul următorJoe Biden: ”O confruntare între Rusia și SUA înseamnă Al Treilea Război Mondial”