O firmă care funcţionează într-un apartament de pe litoral a pus mâna pe un contract gras la Complexul Energetic Oltenia. Firma a fost înfiinţată cu puţin timp înaintea semnării constractului, iar acum administatorii sunt de negăsit. La sediul social nu se află nimeni, iar vecinii spun că cei care lucrau aici au plecat încă din luna ianuarie şi că au datorii la întreţinere.
„Băieţii deştepţi” din energie s-au mutat pe litoral. Complexul Energetic Oltenia a încheiat la sfârşitul anului trecut un contract cel puţin dubios cu o societate cu răspundere limitată din Constanţa.
Pe 19 octombrie 2014, directorul Diviziei Miniere din cadrul CE Oltenia a anunţat că societatea urma să participe la o licitație organizată de Ministerul Energiei și Mineritului din Serbia pentru livrarea a două milioane de tone de lignit. În cele din urmă, CE Oltenia nu s-a prezentat la licitație, în schimb a eliberat o scrisoare de intenție oficială pentru S.C. BVA Coal SRL Constanţa, care împreună cu Virom Group din Beograd si DMB Transport Ltd. Ruma intră în afacerea cu sârbii, fapt relatat recent de presă.
Nu s-a spus însă nimic până acum despre modul în care a fost semnat contractul cu firma de la malul mării. Cu totul incredibil pentru birocraţia şi inerţia specifică companiilor de stat, managerii CE Oltenia au parafat extrem de repede actele cu firma constănţeană, astfel că în doi timpi şi trei mişcări firma de apartament a intrat pe firul afacerilor cu cărbune pentru Serbia. Asta în detrimentul statului român, care obţine venituri de şase ori mai mici decât dacă ar fi vândut cărbunele direct la sârbi.
Firul afacerii este următorul: Pe 23 octombrie se înfiinţează BVA Coal SRL. Pe 19 noiembrie a fost semnat contractul din Serbia, cu consorțiul format din cele trei firme. Pe 12 decembrie, directorul general CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, semnează contractul cu BVA Coal SRL pentru livrarea a 1,2 milioane de tone de cărbune, la preţul de 13 euro/tonă, în condiţiile în care sârbii plătesc cărbunele românesc cu 35,7 de euro pe tonă. Dacă inițial presa economică românească vorbea de venituri de 100 milioane de euro pentru CEO, potrivit comunicatelor oficiale ale companiei în conturi vor intra doar 15,6 milioane euro. Şi aceste venituri sunt destul de incerte, în condițiile unui cost mare de producție și a prețului mic cu care CEO vinde combustibilul solid intermediarului din Constanța.
Firma de apartament cu afaceri zeci de milioane de euro are datorii la întreţinere
Adesa firmei constănţene este Bdul 1 Decembrie 1918 nr. 2, bl. L 69 Sc. D Et.1 Ap.67. Nu- mi răspunde nimeni la interfon, poţi să baţi toată ziua la uşă. Într-un final, mă lămuresc vecinii. „S- au mutat încă din ianuarie. Nu sunt ei proprietarii, stăteau în chirie”.
Ghinion, zic eu, şi îmi arunc ochii pe lista de întreţinere. Surpriză, apartamentul 67 are aproape 800 de lei datorii. Or fi fost ocupaţi cu drumurile dese la CEO şi în Serbia, cine ştie? Mai multe publicaţii au tras semnalul de alarmă vizavi de oportunitatea şi legalitatea acestui contract, însă intituţiile statului nu au răspuns. În schimb CEO face pe fata mare şi susţine cu tărie că acest contract este unul avantajos. „Reiterăm faptul că vânzarea cărbunelui prin contractul încheiat cu firma BVA COAL SRL este extrem de benefică pentru CE Oltenia. Menţionăm că nu a existat niciun fel de presiune din partea membrilor Consiliului de Supraveghere, ministerelor sau altor instituţii care să impună în vreun fel semnarea în condiţii dezavantajoase a acestui contract. Consiliul de Supraveghere s-a exprimat prin a lăsa în sarcina Directoratului să aleagă soluţia cea mai avantajoasă pentru companie. În paralel, se observă că nu a existat niciun fel de reactie la semnarea şi derularea contractelor de cârbune la preţuri egale sau mai mici decât cel obţinut de la BVA COAL SRL”, a precizat compania.
Specialiştii susţin însă altceva. “Contractul cu numărul 2964/CEO/19.12.2014, semnat de managerul structurii, Laurenţiu Ciurel, dar şi de o parte din directorii companiei, pare unul avantajos pentru unitatea din Gorj, doar la prima vedere. Asta deoarece CEO se mulţumeşte să vândă cu doar 13 euro tona de cărbune spre grupul de trei firme, cu un trecut pus serios sub semnul întrebării”, a declarat Dan Morega, preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice, citat de gorjeanu.ro „CEO arată că preferă să vândă în acest contract cărbunele de la Husnicioara, în cantitate egală cu cel de la UMC Lupoaia şi încă 480.000 de tone de la UMC Roşiuţa, băgând însă în buzunarele intermediarilor milioanele de euro, asta deoarece tona de cărbune din Gorj ajunge să fie plătită de cumpărătorii sârbi cu 35,7 de euro pe tonă”, mai spune Morega.
Prinde orbul, scoate-i ochii!
Firma constănţeană de apartament îi are ca asociaţi pe Ilie Mălin Gheorghe şi Asan Ilknur, ultimul fiind şi administrator. Cum a fost recent înfiinţată, nu există niciun bilanţ financiar- contabil, lucru care nu i-a deranjat deloc pe managerii CEO. Nici faptul că cei doi menţionaţi mai sus ar fi apropiaţi ai grupării mafiote Băhăian.
Ar mai fi de adăugat faptul că presa din Serbia susţine că asociaţii sârbi ai celor doi români, cu care au format consorţiul de firme ce intermediază cărbunele, ar fi la rândul lor mafioţi cu acte în regulă, condamnaţi pentru fărădelegile lor. Nici asta nu contează pentru şefii CE Oltenia. În încheiere ar mai fi de spus că Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a început un control la compania minieră, însă până în prezent nu a fost găsit niciun vinovat.