UPDATE După un proces care a durat până târziu în noapte, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis sâmbătă dimineaţa arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie, acuzat de DNA de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani.
Marian Vanghelie a fost deja ridicat și dus în arestul Poliției Capitalei.
„În perioada 2007 — prezent, inculpatul Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri să obțină, pentru societățile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei (noi). Pentru atribuirea și plata contractelor de execuție de lucrări publice inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a perceput un ‘comision’ de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între primăria Sectorului 5 și instituții din subordinea acesteia, pe de o parte, și societățile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte”, susțin procurorii DNA.
Comisionul respectiv a fost plătit primarului de omul de afaceri Dumitru Marin prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie) și al unei alte persoane apropiate lor, mai spun procurorii. „Acest comision a fost plătit, în parte, și sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace SRL (societate controlată, prin intermediul unor societăți de tip off-shore, de către omul de afaceri) și societăți comerciale controlate, prin interpuși, de către Vanghelie, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani. Din datele existente în cauză a reieșit că beneficiare a unor astfel de contracte (și a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele și societățile București SA, Fashion Brand Management SRL (la ambele asociat fiind inculpatul Niculae) și Economat Sector 5 S.R.L. (la care director general este inculpata Ciocan)”, susţine DNA.
Dincolo de aspectele penale legate de „afacerile” primarului, Marian Vanghelie mai făcea şi promisiuni legate de relaţiile sale la nivel înalt. Primarul sectorului 5 a fost interceptat de procurorii DNA în timp ce îi spunea unei persoane apropiate că poate interveni la Klaus Iohannis, prin intermediul unui realizatorului TV Rareş Bogdan, pentru a-l ajuta cu dosarul penal, susținând că președintele are nevoie de el să facă majoritatea în Senat.
Informația apare în referatul prin care procurorii DNA solicită judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție arestarea preventivă a lui Marian Vanghelie.

Şi de această dată s-a respectat „reţeta” patentată în ultima perioadă de procurorii anticorupţie – percheziţii, audieri şi, în final, reţinere. Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a petrecut prima sa noapte după gratii, el fiind reţinut joi seara de procurorii DNA, la capătul unei zile care începuse cu percheziţii la locuinţa edilului, dar şi la Primăria Sectorului 5. 

Marian Vanghelie a fost scos joi seară din sediul Direcției Națională Anticorupție și dus în arestul Poliției Capitalei după ce a fost reținut de procurori în dosarul privind atribuirea ilegală de lucrări publice.
La ieșire din sediul DNA, Vanghelie a declarat : „E România denunțurilor”. În dosar, au fost reținute alte patru persoane — apropiați ai edilului și rude ale acestuia.
Marian Vanghelie este acuzat că percepea un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate de Primăria sectorului 5 și instituțiile subordonate cu firmele controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, banii fiind încasați de edil prin intermediul unor persoane apropiate și al unor firme, inclusiv o societate administrată de partenera sa de viaţă, Oana Niculescu-Mizil.
Valoarea totală a contractelor de execuție a unor lucrări publice, încheiate din anul 2007 până în prezent, se ridică la aproape două miliarde de lei, au precizat surse judiciare citate de Agerpres.
Marian Vanghelie fusese adus joi seară cu mandat la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în dosarul în care se făcuseră percheziții timp de mai multe ore privind atribuirea ilegală de lucrări publice.

Articolul precedentMafia cărbunelui trece pe la malul mării.
Articolul următorDarius Vâlcov primea şpaga pana si în cimitir.