Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Mai multe spitale din țară au în acest moment probleme cu sistemele informatice, care au fost atacate.

Informația a fost confirmată de ministrul Alexandru Rafila, care a explicat că este vorba despre sistemul informatic medical Hipocrate, iar între 15 şi 20 de spitale din ţară şi din Bucureşti nu îl mai pot utiliza.

Ca funcționalitate principală, Hipocrate integrează și interconectează toate activitățile medicale dintr-un spital, de la laborator, imagistică, farmacie, programe naționale de sănătate și ambulatoriu de specialitate cu activitățile complexe de management și raportare în domeniul medical. Asta dacă nu este atacat.

Sunt mai mult spitale care întâmpină probleme cu utilizarea unui program informatic important în funcţionarea spitalelor – se numeşte Hiprocrate. Nu ştim exact câte spitale sunt în momentul de faţă.

Nu avem informaţia, dar lucrăm împreună cu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică pentru elucidarea cauzelor şi remedierea acestora.

Din informaţiile pe care le avem până în momentul de faţă este că sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară. Pe măsură ce vom avea informaţii suplimentare vi le vom furniza”, a declarat ministrul Rafila, pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, atacul înseamnă că unităţile medicale nu mai pot raporta serviciile medicale, însă activitatea se pare că nu a fost sistată.

Articolul precedentLa pas prin târg, cu ediul Sectorului 5: „Oricare ar fi greutatea misiunii lui în comunitate, Piedone descurcă, Piedone rezolvă, Piedone poate”
Articolul următorLiberalii vor propriul candidat la prezidențiale; „PNL va susține un membru al partidului”, spune Ciucă