Percheziţii domiciliare miercuri în 12 locații din municipiul Târgu-Jiu şi la un imobil situat în comuna Padeş, judeţul Gorj, într-un dosar în care sunt cercetate mai multe cadre medicale pentru fapte de corupție, într-un dosar privind pensionările pe caz de boală.
Mai multe persoane au fost reținute, în baza anchetei efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, activităţile investigative fiind efectuate cu sprijnul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Gorj şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Gorj.
Astfel, miercuri seară, procurorul de caz a dispus reţinerea preventivă, pentru 24 de ore, a patru persoane, având calitatea de suspecţi: un medic expert și o asistentă medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj, o infirmieră din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu, precum și un medic oftalmolog.
Faptele imputate acestora, arată procurorii, s-au derulat în vara anului trecut, însă schema infracțională ar avea „rădăcini” mult mai adânci.
Astfel, medicul expert din cadrul Casei de Pensii Gorj E.I.A. „a conceput şi pus în aplicare o schemă infracţională de schimbare şi transfer de bunuri, de disimulare a provenienţei reale a sumelor de bani pe care le-a folosit” începând cu anul 2016 și până în 2022. Astfel, s-a descoperit că acesta și-a achiziționat trei apartamente, pe numele soției, în condițiile în care aceasta era casnică, „în anii 2017, 2018 şi 2022, familia suspectului plătind în total 240.500 euro şi 230.005 lei”.
„În perioada 2015 – 2022 conturile familiei au fost alimentate din surse proprii (salarii, pensii, alocaţii, chirii, dobânzi) cu sumele de 951.145 lei, 51.564 euro şi 529 usd, acestea fiind folosite în mare parte pentru cheltuielile zilnice, pentru întreţinerea familiei.
Din verificările efectuate a rezultat că suspectul E.I.A. a consumat prin cheltuieli curente pentru întreţinerea familiei toate sumele de bani primite cu titlu de drepturi salariale, dar a şi efectuat depuneri în numerar în conturile sale bancare în cuantum total de 150906 lei, pentru care nu au fost identificate documente justificative”, au detaliat procurorii.
Totodată, într-un comunicat de presă, se arată și că medicul expert este cercetat pentru luare de mită în formă continuată (75 de acte materiale) şi spălarea banilor în formă continuată, în legătură cu atribuțiile pe care le avea, respectiv de examinare a persoanelor ce solicită acordarea deciziilor provizorii şi definitive de pensionare anticipată pentru invaliditate, analizare a înscrisurilor medicale depuse de aceste persoane, precum şi de eliberare a acestor decizii.
„S-a reţinut de către procuror că în perioada 03.07.2023 – 08.08.2023, suspectul E.I.A. a primit cu titlu de mită de la 75 de persoane care solicitau emiterea unor decizii de pensionare pe caz de boală, sume de bani cuprinse între 400 şi 1000 lei introduse în plicuri şi apoi printre actele dosarelor cu înscrisuri medicale, precum şi alte produse.
Suspectul E.I.A o folosea pe suspecta L.I., infirmieră în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu ca intermediar pentru identificarea unor persoane dispuse să remită sume de bani cu titlu de mită şi era ajutat în activitatea infracţională şi de suspecta T.M., asistentă medicală, care la rândul său primea cu titul de mită bani şi bunuri de la solicitanţii deciziilor de pensionare”, mai transmit procurorii.
Referitor la asistenta medicală T.M., aceasta este acuzată de luare de mită în formă continuată (133 de acte materiale), respectiv că, „în perioada 03.07.2023 -08.08.2023, ar fi primit, cu titlu de mită, cu ocazia primirii solicitanţilor deciziilor de pensionare în fiecare dimineaţă, în jurul orelor 09.00 – 10.00 şi aranjării actelor din dosarele medicale, cât şi la finalul programului de lucru, în jurul orelor 11.30, când suspectul E.I.A. scoate plicurile conţinând sumele de bani primite din sertar, apoi scoate sumele de bani din plicuri, le numără, ţinând mâinile sub birou şi apoi remite suspectei T.M. o parte din aceste sume. Suspecta T.M. ar fi primit cu titlu de mită, în modalităţile arătate mai sus, sume cuprinse între 100 şi 300 de lei, precum şi produse (sticle de alcool, produse alimentare, cafea, parfum etc.), de la fiecare persoană care solicita acordarea deciziilor provizorii şi definitive de pensionare anticipată pe caz de boală”.
Cât privește implicarea infirmierei L.I., procurorii precizează că aceasta este cercetată pentru complicitate la luare de mită în formă continuată. Concret, „în baza înţelegerii infracţionale iniţiale cu suspecţii E.I.A. şi T.M., a pretins şi primit de la mai multe persoane diferite sume de bani, în cuantum de câte 400 – 500 de lei, pentru a le remite ulterior, cu titlu de mită suspectului E.I.A. şi a-l determina pe acesta să-şi încalce atribuţiile de serviciu în legătură cu emiterea deciziilor de pensionare anticipată pe caz de boală”.
Ultimul suspect din dosar, medicul oftalmolog A.T., are cele mai multe acuzații: luare de mită în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, 3 infracţiuni de instigare la fals intelectual cu participaţie improprie în formă continuată, 2 infracţiuni de complicitate la dare de mită în formă continuată, dar și complicitate la înşelăciune în formă continuată:
„S-a reţinut că suspecta A.T., în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de medic oftamolog, atât la o clinică medicală din municipiul Tg-Jiu, cât şi în cadrul cabinetului medical individual din aceeaşi localitate, în perioada 16.08.2022 – 31.08.2023, a întocmit în fals referate de specialitate şi a aplicat în fals parafa şi semnătura pe fişe medicale, în schimbul primirii unor sume de bani cu titlu de mită.
S-a mai reţinut că prin referatele medicale întocmite în fals, precum şi prin parafele aplicate în fals pe fişele medicale, pentru mai multe persoane, suspecta A.T. a determinat funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj, SPCRPCIV Gorj şi comisiei de evaluare a persoanelor adulte în grad de handicap din cadrul Consiliului Judeţean Gorj să emită în fals, fără vinovăţie, certificate de încadrare în grad de handicap, decizii de pensionare şi permise de conducere”, spun procurorii gorjeni.
Și, date fiind cele de mai sus, procurorul a dispus instituirea popririi pe contul suspectului E.I.A., până la concurenţa sumei de 150.906 lei, precum şi sechestru asiguratoriu asupra a două apartamente (unul situat în municipiul Cluj şi unul în municipiul Bucureşti). Totodată, acesta a fost reţinut preventiv pentru 24 de ore începând cu data de 10.01.2024, ora 22.30. Cu câteva ore înainte, la 20.40, fusese reținută preventiv și suspecta T.M., în vreme ce față de suspectele L.I. și A.T. se luase aceeași măsură la ora 19.00.