Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu

În comunicatul DNA se arată faptul că Popescu Tăriceanu ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD.

Suma, primită sub formă de mită, a fost încasată în momentul în care politicianul se afla în funcția de prim-ministru al României. Direcția Națională Anticorupție face un apel către președintele României, apel care are ca simplă consecință urmărirea penală.

Fostul premier respinge acuzațiile Direcției Naționale Anticorupţie, precizând că nu s-au făcut plăţi către firma Microsoft cât timp el s-a aflat la conducerea Guvenului şi, în consecinţă, nu primit ”niciun ban”.

Baroul Facebook

Într-o dorință disperată de a-și face (singur, pe Facebook) dreptate, Tăriceanu face 3 precizări referitoare la solicitarea DNA adresată Președintelui României pentru începerea urmăririi penale:

”1) în legătură cu „reîncălzirea” dosarului Microsoft, precizez că Guvernul pe care l-am condus NU a făcut NICIO PLATĂ către Microsoft sau firmele distribuitoare de licențe Microsoft. În condițiile în care nu s-a făcut NICIO PLATĂ, o acuzație de luare de mită mi se pare aberantă;

2) în perioada în care am condus Guvernul României nu am făcut decât să intrăm în legalitate cu privire la folosirea de către instituțiile publice din România a licențelor Microsoft;

3) una dintre cele 4 Hotărâri de Guvern a avut ca scop punerea în legalitate inclusiv a licențelor folosite în domeniul justiției, motiv pentru care a fost avizată chiar de către Procurorul General al României de la acea dată, adică de către dna Laura Codruța Kovesi”.

Călin Popescu Tăriceanu reacționează la anunțul DNA: ”Interpretez această redeschidere a dosarului ca o dorință de răzbunare a președintelui Iohannis”

Deși este a doua oară când procurorii anticorupție cer anchetarea fostului premier, Tăriceanu pledează nevinovat în baroul Facebook, interpretând respectiva redeschidere a dosarului ca pe o răzbunare a președintelui Iohannis.

Tăriceanu politizează decizia, privind-o ca pe o încercare de înlăturare totală de pe scena politică românească a singurului opozant pe care îl are Klaus Iohannis, singurul opozant fiind nimeni altul decât Călin Popescu Tăriceanu.

Ghinion – cum ar zice cineva

Deși ALDE nu a trecut pragul în cadrul alegerilor, fostul premier continuă să se autointituleze singurul opozant al PNL-ului, comparând actualul mandat al lui Klaus Iohannis cu cel de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu, mandat dominat, în opinia lui Tăriceanu, de abuzuri arhicunoscute.

DNA îl acuză pe Tăriceanu că ar fi luat mită de 800.000 de dolari

Fostul premier conclude prin afirmația că nu se va împotrivi procesului de justiție, dar nici nu va rămâne impasibil. Așteaptă hotărârea judecătorească și o decizie definitivă și irevocabilă, precizând că va continua o luptă cu ”toți cei care vor să repună pe picioare sistemul nășit de Băsescu”.

Averea nu este justificată, imaginea de cameleon politic, nici atât. Iar fractura din logica lui Tăriceanu este că un judecător există deja. În fiecare român.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentMihai Tudose, acuze grave la adresa Guvernului
Articolul următorComisia Europeană își îndeamnă angajații să folosească Signal, în detrimentul WhatsApp
Jurnalist full-time / Pesimist part-time