Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a amendat cu 13.000 de lei societatea Enel Energie Muntenia pentru practici comerciale incorecte, în urma sesizărilor venite din partea unei asociații de proprietari din Voluntari, care a reclamat faptul că în contractul standard de furnizare a energiei electrice sunt clauze abuzive.
„În cazul în care consumatorii doreau să denunțe anticipat contractele, aceștia trebuia să notifice „cu 30 de zile și să plătească celeilalte părți suma de 400 lei pentru fiecare lună pentru care operează denunțarea contractului. Legislația specifică desfășurării activității din domeniu nu prevede posibilitatea ca SC Enel Energie Muntenia SA să denunțe unilateral contractul, existând situații limitative în care furnizorul este îndreptățit să rezilieze din inițiativa sa contractul de furnizare a energiei electrice”, precizează ANPC.
În timpul desfășurării controlului, Enel Energie Muntenia SA a prezentat trei contracte de furnizare energie electrică încheiate de către Enel Energie Muntenia SA cu asociații de proprietari, respectiv trei contracte de furnizare energie electrică încheiate cu consumatori persoane fizice. În urma controlului s-a constatat că acea clauză de denunțare era menținută, fiind modificate doar termenele aferente notificării și sumele datorate în caz de denunțare anticipată.
„Concluziile controlului au fost acelea că SC Enel Energie Muntenia SA utilizează o practică comercială agresivă. Operatorul economic impunea consumatorilor să rămână captivi în contractul de furnizare a energiei electrice, pe toată durata contractuală. SC Enel Energie folosea o poziție de forță, o influență nejustificată față de consumatori, putând limita libertatea de alegere și comportamentul consumatorilor de a denunța contactul de furnizare a energiei electrice. S-a constatat încălcarea prevederilor legii 363/2007 modificată, operatorul economic fiind sancționat cu amenda contravențională”, se precizează în comunicatul ANPC.
Comisarul şef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov a dispus măsura de încetare a practicii comerciale incorecte, prin care SC Enel Energie Muntenia impunea consumatorilor să rămână captivi în contractul de furnizare a energiei electrice, precum și plata unor sume incorecte cu titlul de penalități.

Articolul precedentOMV Petrom a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, după ce un copil a murit din cauza gazelor de la o sondă
Articolul următorSarmale mucegăite şi fructe stricate la Cora. ANPC a amendat hipermerketul cu 20.000 de lei