Compania OMV Petrom a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului General pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Este vorba de un incident produs în 2014, când un băiat de nouă ani a murit după ce a inhalat gaze de la o sondă situată lângă localitatea Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, sondă care nu avea gard de protecție.
Potrivit Parchetului General, la data de 27 februarie 2014, a fost identificat cadavrul minorului F.M.I., la aproximativ 17 cm de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracție a țițeiului aparținând SC OMV Petrom SA, situată la aproximativ 100 de metri de ultima casă a satului Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, unde locuia băiatul.
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea copilului a fost violentă și a fost cauzată de insuficiență respiratorie acută survenită în cursul unei intoxicații acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivația din coloana de exploatare a sondei Ariceștii Rahtivani. Procurorii au stabilit că inhalarea de către copil a gazelor a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul și capătul derivației din coloana de exploatare a sondei nu era împrejmuit și nici semnalizat în mod corespunzător, așa cum OMV Petrom ar fi trebuit să procedeze.
Anchetatorii susțin că, prin nerespectarea dispozițiilor legale și a normelor și măsurilor generale de comportament uman adecvate activității desfășurate — prin neîmprejmuirea cu gard a beciului sondei—, OMV Petrom a permis deschiderea ventilului de la derivația din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată), făcând posibilă pătrunderea copilului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis și încuiat. Acest fapt s-a soldat cu decesul băiatului, ca urmare a inhalării de către acesta a gazelor eliminate în atmosferă.
În opinia procurorilor, SC OMV Petrom SA nu a respectat normele și măsurile legale privind instalarea unor bariere de protecție în cazul unor amplasamente nesupravegheate aflate lângă o așezare umană. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Ploiești.

Articolul precedentUn magazin Auchan de la Constanţa a fost amendat cu 30.000 de lei de Protecţia Consumatorilor. 140 kg de alimente expirate şi 18 clienţi la spital
Articolul următorItalienii de la Enel Energie Muntenia au fost amendaţi de ANPC cu 13.000 de lei