Compania OMV Petrom a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului General pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Este vorba de un incident produs în 2014, când un băiat de nouă ani a murit după ce a inhalat gaze de la o sondă situată lângă localitatea Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, sondă care nu avea gard de protecție.
Potrivit Parchetului General, la data de 27 februarie 2014, a fost identificat cadavrul minorului F.M.I., la aproximativ 17 cm de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracție a țițeiului aparținând SC OMV Petrom SA, situată la aproximativ 100 de metri de ultima casă a satului Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, unde locuia băiatul.
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea copilului a fost violentă și a fost cauzată de insuficiență respiratorie acută survenită în cursul unei intoxicații acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivația din coloana de exploatare a sondei Ariceștii Rahtivani. Procurorii au stabilit că inhalarea de către copil a gazelor a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul și capătul derivației din coloana de exploatare a sondei nu era împrejmuit și nici semnalizat în mod corespunzător, așa cum OMV Petrom ar fi trebuit să procedeze.
Anchetatorii susțin că, prin nerespectarea dispozițiilor legale și a normelor și măsurilor generale de comportament uman adecvate activității desfășurate — prin neîmprejmuirea cu gard a beciului sondei—, OMV Petrom a permis deschiderea ventilului de la derivația din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată), făcând posibilă pătrunderea copilului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis și încuiat. Acest fapt s-a soldat cu decesul băiatului, ca urmare a inhalării de către acesta a gazelor eliminate în atmosferă.
În opinia procurorilor, SC OMV Petrom SA nu a respectat normele și măsurile legale privind instalarea unor bariere de protecție în cazul unor amplasamente nesupravegheate aflate lângă o așezare umană. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Ploiești.