Ultimele informații legate de aderarea României la Spațiul Schengen ar fi că Austria e de acord cu ridicarea granițelor aeriene.
Zilele trecute, presa austriacă a scris că ministrului austriac Gerhard Karner este gata să relaxeze vetoul austriac asupra extinderii Schengen la România și Bulgaria, permițând ridicarea controalelor în aeroporturi. Aceasta înseamnă însă că nici țara noastră și nici Bulgaria nu ar fi, totuși, oficial membre Schengen.
Declarațiile din Austria sunt totuși aplaudate de oficialii români, una dintre voci fiind cea a ministrului de Interne Cătălin Predoiu.
Acesta a precizat că „procesul continuă”, spunând ceea ce știm cu toții: „Intrarea în Schengen ar aduce beneficii economice importante, și ne străduim să obținem un acord echilibrat care să servească intereselor tuturor părților implicate”.
În cadrul unei intervenții la B1 TV, Cătălin Predoiu a făcut referire la declarația de presă a lui Gerhard Karner, precizând că „urmează să luăm act eventual la Ljubljana, peste 2 zile, în cadrul Forumului Salzburg, dacă această declarație de presă va fi urmată și de o formalizare oficială a poziției ministerului austriac de Interne și să vedem care sunt termenii acestei poziții”.
„Orice decizie pe acest subiect se ia în Forumul JAI și nu în Forumul Salzburg. Deci nu se pune problema unei decizii în cadrul Forumului Salzburg, dar sperăm ca la Salzburg, această declarație de presă, în Forumul Salzburg, care va avea loc la Ljubljana, în Slovenia, sperăm că această declarație de presă să fie formalizată într-o poziție oficială, explicită, a ministrului austriac”, a explicat ministrul Predoiu, subliniind eforturile care au fost făcute:
„Nu este o surpriză pentru noi această declarație, dar nici nu vrem să ne grăbim la rândul nostru cu declarații până nu înțelegem exact care sunt termenii tehnici pe care trebuie să îi discutăm și până când nu lărgim acest dialog și cu Comisia Europeană și partenerii noștri din Consiliul JAI, pentru că aici au avut loc și au în continuare loc discuții, nu numai în plan bilateral Austria-România, ci și trilateral cu Bulgaria, cvadrilateral cu Comisia Europeană și multilateral cu toate celelalte state membre din Uniunea Europeană reprezentate în JAI.
Un alt element important este votul care va avea loc în curând în Parlamentul olandez, pentru mandatarea Guvernului olandez să se poziționeze față de reformele din justiție din Bulgaria. Este, dacă vreți, primul pas important care urmează acestei deschideri pe care o vedem în presă formulată de ministrul austriac.
Ceea ce este însă de subliniat, în acest moment, este relevanța majoră din punct de vedere politic a schimbării poziției Austriei care au trecut de la un nu categoric la un da în anumite condiții. Este un pas uriaș”.
Cu toate acestea, Predoiu a încercat să fie ponderat în declarații: „Nu pot face predicții și nu asta este rostul meu. Vom vedea, în funcție de ce întâlnim în teren. Deocamdată e un progres și sper ca în acest decembrie, românii să aibă o bucurie, dar încă suntem pe calea negocierilor, încă discutăm, sigur, deja într-un alt context”.