Sursa foto: Pro TV

Sâmbătă, 11 decembrie, aproximativ 20 de mii de persoane au protestat la Viena împotriva restricțiilor și obligativității vaccinării împotriva noului coronavirus. Oamenii sunt nemulțumiți de măsurile pe care guvernul austriac le-a luat cu privire la stoparea pandemiei de COVID-19.

În fruntea protestului au fost cei de la Partidul Libertății din Austria (FPO), un partid de extremă dreaptă. La manifestație au fost prezenți persoane care neagă existența coronavirusului, susținători ai teoriilor conspirației și fundamentaliști creștini.

Mii de oameni susțin că măsurile adoptate de guvern sunt „dictatoriale”

Herbert Kickl, liderul FPO, a dat de înțeles că nu este împotriva vaccinurilor anticoronavirus, ci împotriva vaccinării obligatorii. Protestul a început după-masă, pașnic. Cei prezenți au strigat împotriva restricțiilor și carantinei generale care se va încheia în noaptea de sâmbătă spre duminică, dar de la care sunt excluse persoanele nevaccinate.

Conform autorităților, cei care nu s-au imunizat vor putea ieși doar pentru a merge la locul de muncă, la școală sau pentru achiziționarea de alimente și medicamente.

Pe pancartele aduse de protestatari se putea citi „Dictatură”, „Vaccinare obligatorie = Fascism” sau „S-au întors naziştii”. Oamenii au cerut demisia guvernului austriac și renunțarea la măsurile adoptate.

Poate printre cel mai folosit slogan la protestul de sâmbătă a fost „Make Austria Free Again”, adaptare după faimosul slogan de campanie al fostului președinte american Donald Trump. Totodată, un al slogan folosit la protest a fost cel feminist „Trupul meu, alegerea mea”.

Chiar dacă protestul s-a desfășurat într-o atmosferă pașnică, poliția a arestat câteva persoane și a efectuat controale pentru a garanta securitatea. Pentru a evita orice fel de incident, poliția a mobilizat 1.400 de agenți.

Reamintim că Austria este prima țară care a impus vaccinarea obligatorie pentru întreaga populație, cu amenzi de până la 3.600 de euro pentru cei care nu doresc să se imunizeze împotriva coronavirusului, începând din februarie.

Mai exact, conform actului normativ, toate persoanele care au peste 14 ani sunt obligate să se vaccineze. Gravidele și persoanele cu probleme medicale sunt o excepție. În Austria, aproape 70% din populație s-a vaccinat, însă conform estimărilor, peste 1,4 milioane de persoane cu vârsta peste 14 ani nu s-au imunizat.

Austria introduce carantina pentru persoanele nevaccinate

Articolul precedentAutobuzele electrice din Brașov au făcut într-un an 2 milioane de kilometri
Articolul următorSectorul auto european a devenit prea dependent de Asia
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.