Dacian Cioloș, desemnat premier de Iohannis

USR a fost singurul partid care a propus un premier

Dacian Cioloș (captură video)

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș, liderul USR, în funcția de premier. De altfel, menționăm că USR este singurul partid care a venit astăzi la consultări cu o propunere de prim-ministru, în persoana celui desemnat, de altfel, Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș revine la Palatul Victoria

Reamintim că Cioloș a mai ocupat funcția de premier în anul 2015, imediat după demisia lui Victor Ponta de la Palatul Victoria, ca rezultat al tragediei de la Colectiv. Acesta a condus, la vremea respectivă, un guvern tehnocrat până la alegerile parlamentare din 2016, alegeri la care PSD a fost declarat câștigător absolut, obținând un scor record de 45,68%.

Dacian Cioloș urmează să mai treacă, în perioada următoare, printr-o serie de alte filtre, însă putem bănui că acesta va ajunge să fie, de fapt și de drept, noul premier, de vreme ce a primit susținerea președintelui Klaus Iohannis.

Începând cu data de 1 octombrie 2021, acesta a devenit inclusiv președintele USR, depășindu-l pe Dan Barna. Ulterior, Cioloș s-a retras din Renew Europe, pentru a se dedica integral USR.

„Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern. Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.

Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern. Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR”, a transmis Dacian Cioloș pe Facebook.

Citește și: AUR ar fi vrut să facă live de la consultările cu președintele, dar nu au fost lăsați

Articolul precedentAUR ar fi vrut să facă live de la consultările cu președintele, dar nu au fost lăsați
Articolul următorAna Birchall, după ce CCR a motivat hotărârea privind moțiunea USR PLUS și AUR: „O palmă pentru Parlament”
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.