Într-o ultimă postare pe pagina sa de socializare, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu explică nenumăratele împrumuturi făcute de administrația sa în ultima vreme, în numele României. Potrivit lui Florin Cîțu, într-o perioadă de restriște ca aceasta, respectivele împrumuturi sunt necesare, întrucât, conform spuselor ministrului, PSD ar fi lăsat o gaură imensă în buget atunci când a predat administrația guvernamentală liberalilor. Peste toate acestea se adaugă și criza economică generată de pandemia de coronavirus.

„România se împrumută astăzi pentru a acoperi deficitul bugetar și să plătească împrumuturile luate în trecut de socialiști.

Am reușit să câștigam încrederea investitorilor internaționali și locali și ne împrumutăm la dobânzi mai mici de la o zi la alta.

Totuși, există diferențe în nivelul dobânzilor și acestea vin de la conduita, independenta, a politicii monetare. Astfel, după cum se vede în tabel, diferențele apar de la modul în care politica monetară din fiecare țară decide să-și atingă obiectivul.

Am spus din primul moment că politica fiscala nu o să mai fie o sursa de instabilitate în economie și m-am ținut de cuvânt. Toate masurile pe care le luam, premiate deja cu dobânzi mai mici de investitorii internaționali, au acest obiectiv.”, spune Florin Cîțu.

Florin Cîțu: „În primele 6 luni am împrumutat 38 miliarde lei pentru a plati împrumuturi și dobânzi care vin trecut”

„Că să înțelegeți această cifra, deficitul bugetar de finanțat pentru 5 luni (fară dobânzile aferente împrumuturilor luate în trecut) a fost mai mic, 31 miliarde lei.

Pe scurt, ne împrumutam să acoperim dezastrul făcut de socialiști în ultimii 8 ani de guvernare.

Dacă socialiștii nu ar fi subminat economia națională, ar fi avut surplus bugetar în perioada de creștere economica peste potențial, atunci astăzi ne împrumutam DOAR să acoperim deficitul bugetar. Dar socialiștii au furat 8 ani de zile și acum au tupeul să întrebe despre destinația împrumuturilor pe care le facem.

Totuși, și în aceste condiții, este foarte clar pentru TOATĂ LUMEA că suntem un guvern responsabil și nu ne batem joc de banul public. De aceea SCADE rata inflației și urmează SĂ SCADĂ și dobânzile.”, mai scrie Florin Cîțu.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentOnline e mai sigur
Articolul următorPSD: „Românii devin ciumaţii Europei”
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.