Judecătoria Chișinău a dat o primă soluție într-un dosar intentat de George Simion fostului ministru al Apărării din Republica Moldova.
Liderul AUR îi reproșa lui Anatol Șalaru anumite declarații care îl vizau, solicitând în instanță „apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale”, dar și „încasarea prejudiciului moral”, plus cheltuieli de judecată.
George Simion și-a căutat dreptate în Republica Moldova, după ce Anatol Șalaru a declarat că acesta s-ar fi întâlnit la Cernăuți cu șeful Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB).
Declarațiile fostului ministru moldovean veneau ca o explicație asupra faptului că liderul AUR avea interdicție în Republica Moldova. Însă Simion s-a simțit lezat, iar la scurt timp, în mai 2023, introducea o cerere de chemare în judecată împotriva lui Șalaru.
Acum, la distanță de aproape 2 ani, Șalaru a precizat pe Facebook contextul și a explicat ce s-a întâmplat. Și, în continuare nu și-a schimbat opinia vizavi de Simion:
„Vreau să vă anunț că am câștigat procesul pe care mi l-a intentat George Simion în Republica Moldova, în urmă cu aproape doi ani!
În urmă cu doi ani, în cadrul unui interviu, am făcut o dezvăluire care i-a șocat pe mulți. Am spus că George Simion a fost declarat „persona non grata” în Republica Moldova, după ce organele competente au strâns probe și au observat că Simion desfășura activități ilegale și care subminau statul moldovean.
Atunci, am spus că SIS informase autoritățile moldovene că George Simion a avut la Cernăuți întâlniri și cu agenți ai Moscovei. Afirmațiile mele au fost confirmate și de adjunctul SBU de la acea vreme, de consilierul lui Zelenski, Podoleac, dar și de către fostul premier, Vlad Filat, care a avut acces nemijlocit la dosarul realizat de autorități.
George Simion a negat și m-a acționat în instanță. Azi am câștigat!
Pentru mine, George Simion rămâne același trădător: lupul îmbrăcat în haine de oaie, care, sub un fals unionism, a încercat să creeze instabilitate în Republica Moldova. I-a păcălit pe mulți. Chiar și pe mine, la un moment dat. Dar, întotdeauna, adevărul iese la iveală.
Acțiunile lui, modul în care le-a desfășurat și, nu în ultimul rând, declarațiile împotriva Maiei Sandu din campania de acum 4 ani, când îndemna moldovenii să voteze împotriva acesteia, mi-au arătat că Simion nu dorește cu adevărat binele Moldovei.
Astăzi se încheie un proces intentat chiar de Simion împotriva mea, dar întrebările la care trebuie să răspundă acesta rămân: de ce ați acționat așa împotriva Moldovei, domnule deputat? Cine v-a folosit și în ce scop? Cu cine ați bătut palma?”.
În primă fază, procesul intentat de Simion lui Șalaru nici nu a trecut de procedura prealabilă, dat fiind că instanța – Judecătoria Chișinău, a constatat „necesitatea înlăturării neajunsurilor admise la depunerea cererii de chemare în judecată”, adică „să indice numărul de telefon și poşta electronică ale pârâtului, să anexeze dovada de plată a diferenței taxei de stat în sumă de 100 lei, să anexeze înregistrarea de pe canalul de youtube „În Linie Dreaptă” cu interviul întitulat, INTERVIU”.
Ulterior, judecătorul cauzei a stabilit „că potențialul reclamant nu a prezentat înregistrarea de pe canalul de youtube”. Din acest motiv, cererea de chemare în judecată i-a fost restituită lui Simion, pe 5 iunie 2023, cu mențiunea că „restituirea cererii de chemare în judecată nu exclude posibilitatea adresării repetate în judecată a aceluiaşi reclamant, cu aceeaşi acţiune, împotriva aceluiași pârât, cu acelaşi obiect şi aceleaşi temeiuri dacă reclamantul a lichidat integral neajunsurile”.
Ulterior, cauza a ajuns din nou spre judecare, semn că au fost „lichidate integral neajunsurile”. Iar miercuri, 9 aprilie, a fost pronunțată și soluția, favorabilă fostului ministru:
„Se respinge cererea de chemare în judecată înaintată de prin intermediul reprezentantului, avocatul Rusanovschi Iulian, împotriva lui , cu privire la dezmințirea informației difuzată la data de , în cadrul interviului intitulat **, încasarea prejudiciului moral și a cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată.
Se încasează din contul lui ***** în beneficiul lui ***** cheltuielile pentru asistență juridică în sumă de 8000,00 lei (opt mii lei,00 bani). Se explică dreptul părților şi participanților la proces de a solicita hotărârea redactată în cadrul termenului de decădere de 30 de zile.
Hotărârea poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel ***** în termen de 30 zile din momentul pronunțării dispozitivului, prin intermediul Judecătoriei *****, sediul Centru”.