Groapa de gunoi
foto cu caracter ilustrativ

Până la urmă, fiecare își vede gunoiul din curtea proprie, iar Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Management Integrat al Deșeurilor Dâmbovița ne comunică despre existența celor două depozite conforme de deșeuri de la Aninoasa (72% grad de umplere) și Titu (53% grad de umplere), ambele în proprietatea Consiliului Județean, dar operate de Eurogas Prescom SRL Fieni.

Au fost și vremuri mai urât mirositoare în Dâmbovița, de-a lungul timpului fiind închise alte 69 de depozite neconforme. Aceasta fiind una dintre măsurile prevăzute în cadrul unui proiect al CJ Dâmbovița, din 2001. La acea vreme s-a depus aplicație pentru finanțare și inclusiv au fost făcute demersuri pentru contractarea unui împrumut, semn că în județ situația gestionării deșeurilor a fost luată în serios de timpuriu.

Scopul proiectului a fost acela de a dezvolta infrastructura de mediu și a inclus sortarea și colectarea deșeurilor solide; Centrul de Management al Deșeurilor (CMD) și depozit ecologic la Aninoasa, Târgoviște (depozitul, conceput inițial cu o singură celulă de două hectare, stație de sortare, stație de compostare, achiziție de echipament pentru depozit, facilități pentru epurarea levigatului și a apei uzate, cameră de intrare prevăzută cu instalații de cântărire, clădire administrativă, atelier de întreținere, magazie pentru echipament mobil, stație de spălare, diferite clădiri și lucrări, echipament de monitorizare și de laborator, rețea de colectare a gazului, puțuri de observare, atelier de întreținere și parcare pentru camioanele care colectează deșeuri situate în apropierea depozitului); depozit ecoogic la Titu (depozit ecologic, conceput inițial cu o singură celulă de un hectar, echipament pentru depozitul de deșeuri, facilități pentru epurarea levigatului și a apei uzate, cameră de intrare prevăzută cu instalații de cântărire, clădire administrativă, atelier de întreținere, magazie pentru echipament mobil, stație de spălare, diferite clădiri și lucrări, echipament de monitorizare și de laborator, rețea de colectare a gazului, puțuri de observare, atelier de întreținere și parcare pentru camioanele care colectează deșeuri situate în apropierea depozitului); reabilitarea și închiderea depozitelor existente; asistență tehnică

se arată înntr-un document pus la dispoziția redacției noastre de către ADI Dâmbovița

Totodată, la Aninoasa a fost dată în folosință și stația de sortare, proiectată cu o capacitate de procesare de 5.000 tone pe an pentru deșeurile precolectate la sursă (deșeuri reciclabile uscate, mai puțin sticla). Însă colectarea selectivă e, surprinzător, la început. Colectarea selectivă se realizează numai din zona de blocuri a orașelor și municipiilor, urmând a fi extinsă pe întreaga arie de operare a județului Dâmbovița, odată cu încheierea unui nou contract de delegare a gestiunii serviciilor publice de colectare și transport a deșeurilor. Pentru desemnarea noului operator, s-a derulat procedura de achiziție publică, ea fiind finalizată prin declararea ofertei câștigătoare, la data de 4.11.2020. la acest moment, pe rolul CNSC se află spre soluționare o contestație depusă de un operator economic concurent. După parcurgerea procedurilor, în funcție de soluția oferită, urmează a se încheia noul contract”, ne-a comunicat ADI Dâmbovița.

Ridicarea deșeurilor, la preț fix

De altfel, când vine vorba de gunoi, autoritățile știu exact cine și cât gunoi a produs din 2018 și până în 2020. De fapt nu cât a produs, ci cât s-a ridicat din gospodării și din instituții în fiecare dintre cele 89 de localități din județ. Pe total, în tot județul au fost colectate 136.010,51 tone de deșeuri menajere în 2018, 143.792,72 tone în 2019 și 147.863,22 tone în 2020. Există însă și o situație a cantităților de deșeuri reciclate: 16.897 tone în 2018, 21.326,48 tone în 2019 și 13.056,51 tone în 2020.

De perspectivă, printr-un program investițional, se dorește realizarea unui Sistem de Management Integrat al Deșeurilor, aplicație financiară în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare, autoritate contractantă fiind Consiliul Județean Dâmbovița, în numele și pe seama ADI, promit autoritățile din județ.

De colectarea, transportul, depozitarea, tratarea și valorificarea deșeurilor menajere din tot județul se ocupă, din 2010, două societăți: Supercom și Eurogas Prestcom, dar fiecare are partea sa de responsabilitate. Astfel, cei doi operatori au încheiat contracte de delegare a gestiunii pentru 188.494 gospodării, Supercom pentru colectare și transport, iar Eurogas pentru depozitare, tratare și valorificare. Iar ADI pare să fi făcut o afacere bună: Eurogas încasează unitar de 11,92 euro pe tonă, fără TVA, în timp ce contravaloarea serviciilor prestate de Supercom este fixă. Astfel, în 2020 valoarea serviciilor prestate a fost de 1.980.634,39 lei pe lună fără TVA, iar anul acesta se merge pe 2.049.560,47 lei.

Citește și – Supercom, „stăpânul gunoiului” din Valea Jiului –

În județ, potrivit informațiilor oferite de ADI, mai sunt alți trei operatori licențiați – Direcția de Salubritate Târgoviște, SCUP SRL Pucioasa și Salub SRL Titu, însă ADI nu are relații contractuale cu aceștia. Contractul cu Supercom a fost încheiat în 2010 pentru 8 ani, iar apoi a fost prelungit prin acte adiționale, iar cel cu Eurogas este valabil până în 2025, așa că modificări nu vor apărea prea curând.

În anul 2010, ca urmare a unei proceduri de achiziție, licitație publică deschisă, între ADI – prin Consiliul Județean Dâmbovița, concedent, și SC Supercom SA, concesionar, s-a încheiat contractul având ca obiect delegarea prin concesionare a gestiunii serviciilor publice de colecatre și transport al deșeurilor municipale menajere și instituționale din județul Dâmbovița. La acest contract au fost încheiate 14 acte adiționale”, ne mai comunică ADI. De menționat că ultimul act adițional, încheiat chiar anul trecut în iunie, prevede prelungirea duratei contractului „pe toată durata derulării achiziției publice privind Delegarea activității de colectare și transport al deșeurilor municipale în județul Dâmbovița, până la încheierea unui nou contract cu noul operator economic”. Cât despre contractul cu Eurogas, de-a lungul anului a suferit modificări prin 8 acte adiționale, unele neadoptate însă, printre care și unul în 2013, în care se arăta că „ADI va desfășura activitatea de facturare și încasare de la Electrica Furnizare SA, precum și activitatea de monitorizare, control și plată a serviciilor de depozitare, tratare și valorificare a deșeurilor municipale, conform facturilor emise de către SC Eurogas Prestcom SRL”.

Detaliile contractelor nici nu ar interesa prea mult cetățenii din județ, totul e ca deșeurile să le fie ridicate și, pe cât posibil, să nu deranjeze. Iar ADI crede că „există un grad de satisfacție mulțumitor” al dâmbovițenilor. Crede, pentru că nu știe chiar exact, exact, ci se bazează pe faptul că nu există reclamații semnificative, iar acelea care sunt, se rezolvă „cu celeritate”.

În plus, ADI arată că nu ar avea de ce să existe cârcotași, atât timp cât activitatea se derulează în mod unitar pe întreaga arie a județului, sunt respectate clauzele contractuale privind frecvența și gradul de prestare a serviciului, taxa de habitat se datorează pe gospodărie, indiferent de numărul de persoane, cu scutiri și facilități, taxa de habitat se află la limita suportabilității populației”. Concret, 21 de lei pe lună, 12 lei în cazul în care în gospodărie se află o singură persoană sau pentru gospodăriile nelocuite, unde s-a dezbătut succesiunea și există moștenitori.

VIAȘtefana TEODOREANU
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentGermania: Mișcarea „Zero COVID” a scos oamenii în stradă. Cerințele protestatarilor
Articolul următor„Doar 30% dintre bătrâni și bolnavi sunt vaccinați”