Românii care găzduiesc refugiați din Ucraina vor primi un sprijin financiar din partea statului. Este vorba despre o sumă de bani care va acoperi o parte din cheltuielile cu hrană cetățenilor ucraineni ajunși în România. Decizia a fost luată de către Guvernul României, care a aprobat vineri un act normativ în acest sens.
Sprijinul financiar pe care statul îl asigură pentru fiecare persoană cazată în fiecare zi pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru a asigura hrană este de 20 de lei pentru fiecare persoană.
„Guvernul a aprobat hotărârea de stabilire a mecanismului de decontare din bugetul Inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, respectiv Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă Bucureşti-Ilfov, a cheltuielilor cu hrana cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice, precum şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne.
Ce se întâmplă prin acest act normativ, se stabileşte mecanismul concret prin care persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrană. ”, a declarat Dan Cărbunaru.
La ora actuală măsura este dimensionată să asigure sprijin pentru aproximativ 15.000 de cetăţeni străini sau apatrizi din zona conflictului armat din Ucraina pentru o perioadă de 60 de zile. În acest scop, bugetul MAI a fost suplimentat, pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu suma de 18 milioane de lei. Suma provine din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, bani prevăzuţi în bugetul de stat din acest an.
Ministerul de Interne anunţă, vineri, că 3.623 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România de la debutul conflictului armat, iar gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 71,2%
„De la începerea conflictului din Ucraina, 3.623 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Aceşti cetăţeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională”, a transmis, vineri, Ministerul de Interne.
Formularul de Localizare a Pasagerului nu mai trebuie completat la intrarea în România