În deschiderea ședinței comune a Guvernelor României și Moldovei, premierul Nicolae Ciucă a declarat că țara noastră va susține în continuare agenda europeană a Republicii Moldova.
„Opinia României pe tematica Republicii Moldova este ascultată în capitalele europene şi la Bruxelles. Sprijinul nostru este de asemenea căutat şi solicitat în toate iniţiativele europene destinate Republicii Moldova”, a spus premierul, potrivit news.ro.
De asemenea, Ciucă a mai precizat că desfășurarea masivă a forțelor militare rusești au un efect destabilizator în Est și amplifică instabilitatea regională. Oficialul a atras atenția că există riscuri de securitate pentru integritatea teritorială și suveranitatea statelor afectate.
Moldova va primi o asistenţă financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro din partea României
„Şedinţa comună de Guvern de astăzi, precum şi pachetul de documente pe care le vom semna reconfirmă, în acest context, sprijinul nostru deplin pentru consolidarea stabilităţii şi securităţii Republicii Moldova”, a declarat Ciucă.
Totodată, premierul României a amintit importanța măsurilor de întărire a rezilienței statului în fața unei posibile invazii rusești, dar și împotriva amenințărilor cibernetice.
„Fac un apel la toţi colegii miniştri ca, în derularea cooperării bilaterale din domeniul dumnealor de responsabilitate, să aibă în vedere şi necesitatea de a trata adecvat şi de a găsi răspunsuri potrivite la aceste ameninţări”, a mai declarat Nicolae Ciucă.
Reamintim că în ședința ce a avut loc la Chișinău, au fost semnate mai multe acorduri între România și Moldova, vizând mai multe domenii, cum ar fi infrastructura rutieră și energia.
De asemenea, premierul Moldovei, Natalia Gabriliță a precizat că ajutorul primit din partea României, cei 100 de milioane de euro, bani nerambursabili, reprezintă un instrument generos de care vor beneficia comunitățile din toată Moldova.
„Ne dorim să creştem calitatea vieţii, îndeosebi în mediul rural, iar aceste fornduri vor putea fi utilizate inclusiv pentru infstrastructura locală, fie că vorbim de şcoli, drumuri sau reţele de alimentare cu apă. Aceste investiţii vor fi un veritabil motor pentru dezvoltarea economică a comunităţilor, vor genera locuri de muncă şi astfel, sperăm ca oamenii să creadă din nou în perspectiva de a-şi construi un viitor, aici, acasă”, a precizat premierul moldovean.
Rusia îndeamnă Moldova să se concentreze pe „soluţionarea problemelor” în relația Moscova-Chișinău