Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va discuta și aviza astăzi proiectul de lege pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Decizia care va fi luată astăzi în Plenul CSM este doar una consultativă, un punct de vedere fiind solicitat de către Ministerul Justiției, care a transmis o ultimă formă a Proiectul de lege privind desființarea Secției în ianuarie anul acesta.

Nu doar Proiectul de lege va fi discutat azi în cadrul CSM, ci și Raportul de activitate al Secţiei pe anul 2020, cele două documente fiind strâns legate între ele, dat fiind că acestei structuri i se reclamă, printre altele, și o lipsă de activitate.

SIIJ are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, însă în doi ani de activitate dosarele întocmite nu au avut vreo finalitate concretă. În structura de personal a Secției sunt prevăzute 43 de posturi, din care 32 ocupate – 7 fiind procurori, iar 15 ofițeri de poliție judiciară.

Potrivit Proiectului de lege al MJ, „din perspectiva oportunității, în raport cu nevoile reale ale sistemului judiciar și ca urmare a activității SIIJ de la data operaționalizării sale (23 octombrie 2018) până în prezent, se desprind concluzii relevante în sensul necesității desființării acestei structuri. Astfel, de la data operaționalizării sale Secția nu a avut rezultate deosebite, dimpotrivă, prin modul în care a acționat a pus sub semnul întrebării rolul acesteia în combaterea corupției (ex: căi de atac retrase în mod inexplicabil în cauze de mare corupție).
De asemenea, sub aspect statistic menționăm că la data 01.12.2020 la nivelul Secției se aflau în curs de soluționare 5.790 de dosare. În semestrul I 2020, au fost soluționate 212 cauze, dintre care una prin rechizitoriu, iar 211, prin clasare
”.

Articolul precedentPrimăria Sectorului 5, măsuri drastice pentru cei care aruncă deșeuri pe domeniul public
Articolul următorConstanța: Consiliul Județean cere sfatul cetățenilor, într-un chestionar