Conform unui nou studiu, nu va exista un boom de bebeluși Covid, oamenii tinzând să amâne să aibă copii în perioada pandemiei.
Un exemplu este Australia: Biroul Australian de Statistică a publicat rezultatele studiului.
Datele obținute au demonstrat că rata de fertilitate este în scădere. Rata a atins un minim istoric, de 1,58 copii pe femeie, arată The Guardian, citat de publicația Descoperă.ro.
Studiul precizează că numărul nașterilor a scăzut sub 300.000 pentru prima dată în ultimii 14 ani.
Cifrele publicate miercuri de Biroul Australian de Statistică arată că anul trecut au fost înregistrate 294.369 de nașteri. Statul traversează o scădere de 3,7% față de 2019. Scăderea din anul precedent a fost de 3%, mai arată sursa citată.
Restricțiile Covid ar fi au avut un impact major asupra natalității
”Numărul mai mic de nașteri în majoritatea regiunilor poate fi atribuit în mare parte unui an marcat de restricții COVID-19″, a declaratd directorul demografic al ABS, Beidar Cho.
Conform declarațiilor oferite de Aude Bernard, lector superior la Facultatea de Științe ale Pământului și Mediului de la Universitatea din Queensland, natalitatea a fost, probabil, cea mai scăzută din ultimul secol.
Acesta a ținut să explice faptul că, în opinia sa, această etapă ar trebui să fie de scurtă durată.
Incertitudinea duce la amânare: oamenii sunt mult mai prudenți în pandemie și puțini aleg să devină părinți
Cu toate acestea, Aude Bernard a punctat că oamenii au evitat să aibă copii în perioada pandemiei, iar numărut persoanelor care amână rămâne, totuși, în creștere.
Scăderea ratei de fertilitate a fost cea mai mare în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. Rata a scăzut cu aproape două treimi.
Copiii născuți de femeile cu vârste cuprinse între 40 și 44 de ani aproape că s-au triplat, ajungând la 15,2 la 1.000 de femei, mai arată sursa citată.