Dincolo de opiniile clamate de politicienii momentului vizavi de evenimentele derulate ieri, când Parlamentul a fost scena unor ieșiri departe de a face cinste vreunui ales, un avocat vine să explice, pe lege, mai multe aspecte legate de modul în care ar fi trebuit să se desfășoare ședința Camerelor reunite.
Adrian Toni Neacșu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii și ex-președinte de instanță, arată că vicepreședintele Camerei Deputaților era cel în drept să prezideze ședința, din mai multe rațiuni.
Astfel, din ce explică Neacșu pe Facebook, Florin Roman avea mandat pentru a conduce lucrările chiar de la Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților. Și, mai ales că președinția ședințelor comune se asigură prin rotație de președinții Senatului și ai Camerei Deputaților, acest rol îi revenea din nou lui Roman, dat fiind că Ana Dragu condusese anterior.
Ceea ce susține Neacșu este de altfel prevăzut în Regulamentul ședințelor comune, acesta subliniind totodată ceea ce am văzut cu toții: „scene incredibile de bombardiersm, mârlanie și mahalagism agresiv, scene care îmi confirmă că trăim vremuri de anarhie și absență a legii”.
„Domnul Florin Roman era singurul care avea dreptul să conducă ședința comună a camerelor începând cu ora 16 și până la ora 24.
Președintele Camerei Deputaților, d-ul Ludovic Orban, i-a delegat acestuia, prin decizie publicată în Monitorul Oficial și pe intervalul orar menționat, toate atribuțiile președintelui Camerei Deputaților.
Art. 30 din Regulamentul ședințelor comune prevede că președinția acestora este exercitată, prin rotație, de președintele CD și de președintele Senatului. Președintele Senatului prezidase ședința anterioară de plen reunit. Potrivit art. 35 alin. 1 din Regulamentul CD vicepreşedinţii îndeplinesc atribuţiile încredinţate de preşedintele Camerei Deputaţilor.
Curtea Constituțională a stabilit prin decizii obligatorii că președintele Camerei Deputaților poate delega orice atribuție constituțională sau regulamentară (cum era cazul aici) vicepreședintelui și că prin actul juridic al încredințării vicepreședintele acționează în numele și pe seama președintelui Camerei Deputaților, așadar, în reprezentarea acestuia, iar actele îndeplinite se socotesc a fi realizate chiar de titularul originar din punctul de vedere al normelor atributive de competență, respectiv președintele Camerei Deputaților (Decizia 312/2019).
Altfel spus, pe înțelesul oricui, din punct de vedere constituțional, în ședința de astăzi a Plenului era prezent președintele Camerei Deputaților în persoana vicepreședintelui cu atribuții delegate temporar, d-ul Florin Roman.
S-au întâmplat multe nefăcute în ședința de astăzi, dar m-am oprit doar asupra acesteia pentru că eu cred că atunci când vorbim despre democrație scopul presupus corect nu scuză niciodată mijloacele vădit ilegale”, arată Adrian Toni Neacșu.